Kineski proizvođač pametnih telefona Huawei spreman da potpiše sa Vladama različitih država sporazum da neće koristiti backdoor za dobijanje pristupu podacima korisnika.

„Kina nema nikakvih zakonskih normi koje zahtjevaju od kompanija da se bave prikupljanjem obavještajnih podataka. Mi izražavamo svoj stav Vladama svih država da smo spremni da potpišemo sporazum o isključivanju backdoor“, rekao je jedan od rukovodilaca kompanije Lijang Hua.

On je uvjerio da u svim državama gde Huawei ima svoje filijale i predstavništva, kompanija radi u skladu sa lokalnim zakonima.

Upravo optužbe za prikupljanje povjerljivih informacija korisnika i njihovu predaju kineskoj Vladi bili su razlog za uvođenje sankcija predsednika SAD Donalda Trampa protiv kompanije Huawei.

Sredinom maja Tramp je stavio kompaniju na crnu listu, zabranivši američkom biznisu saradnju sa njom.

Backdoor je program koji instaliraju virusi, crvi ili trojanski konji (bez znanja vlasnika) i koji služi da trećim osobama omogućava nesmetan i od vlasnika neovlašćen pristup računaru. Backdoor koristi slabosti operativnog ili zaštitnih sistema (zaštitnog zida ili antivirusnog programa).

(sputniknews)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.