Više od jedne decenije, Xiaomi i njegov MIUI Android interfejs su nerazdvojni. Sa globalnom bazom korisnika koja prelazi 564 miliona aktivnih korisnika mjesečno, MIUI je bio glavna komponenta Xiaomi uređaja. Međutim, čini se da se Xiaomi priprema za značajnu promjenu sa svojim nadolazećim prilagođenim interfejsom. Pouzdan izvor, poznat kao Digital Chat Station, ima snažne indikacije da Xiaomi namjerava da se oprosti od MIUI-ja i predstavi potpuno novi operativni sistem pod nazivom MiOS.

Veliko pitanje koje se nameće je da li će MiOS biti samo još jedan Android skin, sličan MIUI-ju, ili Xiaomi kreće na ambiciozno putovanje razvoja potpuno novog mobilnog operativnog sistema. Ranije su glasine nagovijestile namjere Xiaomija da slijedi Huaweijeve stope tako što će lansirati svoj operativni sistem zasnovan na Android Open Source Project (AOSP). Ako se ove spekulacije pokažu istinitim, MiOS bi potencijalno mogao pronaći svoj put do širokog spektra Xiaomi uređaja, uključujući pametne telefone, tablete, nosive uređaje, pa čak i njihova električna vozila.

Dajući verodostojnost ovim spekulacijama, Xiaomi je već obezbijedio zaštitni znak za ime MiOS i domen mios.cn u Kini. Štaviše, pojavili su se izvještaji o beta programeru MiOS-a koji se vrti u kineskim medijskim krugovima. Budućnost Xiaomi-jevog prilagođenog interfejsa je zaista intrigantna, jer se čini da je tehnološki gigant spreman za značajnu transformaciju.

MIOS verzija za developere