Dovoljno je da samo usmerite telefon prema njima

 

Ultra Wide Band (UWB) tehnologija našla se na nekoliko pametnih telefona, uključujući Xiaomi Mi 10 5G. Osim što nudi metodu širokog propusnog opsega za prenos podataka, UWB tehnologija precizno izračunava udaljenost i relativni položaj između uređaja, što obećava da će promijeniti način na koji komuniciramo sa pametnim kućnim uređajima.

Kao što Xiaomi pokazuje na donjem videu, praćenje smjera govori telefonu na koji uređaj pokazujete, omogućavajući mu da prikaže relativne kontrole – jednostavno prekidač za uključivanje / isključivanje u slučaju ventilatora, kontrole reprodukcije zvučnika i još mnogo toga za pametni TV .

Ovo je prilično intuitivno i izgleda kao da koristite klasični daljinski upravljač (osim što izbjegava nered sa žongliranjem s 5 različitih daljinskih upravljača). Podaci o smjeru su iznenađujuće tačni, telefon može otkriti gdje su stvari unutar +/- 3 stepena.

Podaci o udaljenosti omogućuju pametne brave da otključaju vaša vrata dok se približavate, ali držite ih zaključana dok ste samo u kući (Bluetooth je korišten na ovaj način, ali nije ni približno toliko precizan). Ovo se može koristiti i u automobilima, zamijenivši daljinski privjesak bez ključa vašim pametnim telefonom.

Samsung je dodao UWB tehnologiju i na neke svoje telefone, počevši od Galaxy Note20 Ultra. Demotirao je aplikaciju SmartThings Find koja koristi AR za interakciju s gadgetima ili vas vodi do onog koji ste izgubili. Takođe se govorilo o pametnim bravama na daljinu, posebno za automobile (nakon akvizicije Harmana Samsung je glavni dobavljač automobilske elektronike).

I Xiaomi i Samsung koriste NXP čipove za UWB funkcionalnost.

(GSMarena)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.