Razvoj prvog svjetskog autonomnog i električnog kontejnerskog broda Yara Birkeland zaustavljen je zbog pandemije covid-19 i poremećaja u međunarodnom snabdjevanju, izvijestila je norveška kompanija Yara

 

Trup broda Yara Birkeland postavljen je u more u Vard Braili u Rumuniji u februaru 2020. godine, a očekuje se da će u maju stići u Vard Brevik u Norveškoj, gdje će biti opremljen raznim upravljačko-navigacijskim sustavima i proći testiranje prije isporuke u Yaru. Brod je trebao biti isporučen u prvom tromjesečju 2020. godine.

Prema planu je trebao postupno prijeći na potpuno autonomno upravljane do 2022. godine. Međutim, s obzirom na najnovije događaje, novi datum isporuke tek treba biti odlučen.

Yara i tehnološka kompanija Kongsberg brod su najavili kao prvi s potpunim električnim pogonom odnosno sa nulom emisije štetnih gasova.

Kongsberg je u okviru partnerstva zadužen za razvoj i isporuku svih ključnih tehnologija koje omogućuju Yara Birkeland, uključujući senzore i integraciju potrebnu za daljinske i autonomne operacije, osim električnog pogona, sistema za upravljanje baterijama i pogonskim pogonom.

Yara Birkeland će biti 80 metara dužine, 15 metara širine i moći će smjestiti 120 standardnih kontejnera s 20 stopa (TEU).

Prema riječima programera, moći će da prevozi potpuno opterećenje duboko pet metara, ali u balastu samo tri metra. Njegova normalna brzina, koja je ujedno i odlučujući faktor za oblik trupa broda, biće šest čvorova, dok će ukupna brzina biti 13 čvorova.

Nakon isporuke brod planira da otpremi proizvode iz Yarove fabrike za proizvodnju Porsgrunna u Brevik i Larvik u Norveškoj. Pomagaće pri prenosu s puta na more i na taj način smanjiti buku i prašinu, emisije NOx i Co2.

(offshore-energy.biz)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.