Na pitanje po čemu je jedinstven AI model je odgovorio: „YugoGPT je jedinstven po tome što je prvi AI model koji je obučen na srpskom jeziku“

 

Ja sam YugoGPT, najnoviji AI model obučen na srpskom jeziku. Moj zadatak je da pružim tačne i relevantne odgovore na vaša pitanja“.

Na ovaj način je  sebe predstavio YugoGPT, jezički model na bazi vještačke inteligencije koji je djelo beogradskog programera Alekse Gordića. Za ikonicu ovog AI modela (a rekli bismo i kao jednu od inspiracija za ime), Gordić je odabrao simbol nekih prošlih vremena – Yugo automobil.

Gordić je na svom LinkedIn nalogu, predstavljajući YugoGPT, istakao da njegov proizvod pokazuje bolje rezultate prilikom upita na nekim jezicima bivše Jugoslavije nego AI modeli Mistral ili LLaMA 2 od kompanije Meta.

Takođe, Gordić je naveo da njegov proizvod zahtjeva dalje usavršavanje i da će biti mnogo bolji u narednih nekoliko mjeseci.

Na pitanje po čemu je jedinstven AI model je odgovorio: „YugoGPT je jedinstven po tome što je prvi AI model koji je obučen na srpskom jeziku. Ovo ga čini posebno korisnim za korisnike koji govore srpski jezik, jer može da pruži tačne i relevantne odgovore na njihova pitanja“.

Kada otvorite web stranicu na kojoj se nalazi YugoGPT, prvo što ćete vidjeti (nakon što se ulogujete) jeste nekoliko instrukcija za korišćenje. Sa lijeve strane je istorija vaših upita uz opcije za brisanje konverzacija i podešavanja.

Sa desne strane se nalaze pametno smišljeni šabloni prema kojima možete da isprobate sposobnosti koje nudi YugoGPT. U sredini je, logično, polje za upite i generalna istorija konverzacije.

(B92)