U početku će računar u potpunosti da upravlja automobilima samo na auto-putevima i to u situacijama koje oni smatraju bezbjednim

 

Na YouTubeu možemo pronaći videa vozača Tesla automobila koji tokom vožnje spavaju ili uopšte ne obraćaju pažnju na put, prepuštajući sve odluke računaru i tehnologiji u automobilu.

Iako je Tesla tu opciju nazvao auto-pilotom, to nije pravi auto-pilot. To je asistent u vožnji kojem vozači nikad ne bi smjeli da prepuste volan.

Već za dvije godine vozači bi mogli slobodno i bez straha da dignu ruke s volana i ne obraćaju pažnju na saobraćaj. Moći će da se opuste i vožnju u potpunosti prepuste automobilu, tj. računaru.

 

LiDAR u autonomnim automobilima

 

Takve bar najave dolaze iz Volva koji će od 2022. u dio automobila baziranih na SPA 2 modularnoj arhitekturi omogućiti ugradnju LiDAR-a. On se već danas koristi u nekim autonomnim vozilima koja se testiraju. LiDAR emituje svjetlosne laserske talase i na temelju povratnih signala mapira prostor.

Iako ne zagovaraju svi takva rješenja (npr. Elon Musk), Fordovi testni automobili korišćenjem LiDAR-a uspjeli su bez problema da savladaju autonomnu vožnju u težim uslovima, poput mraka i snijega.

U saradnji s Uberom, Volvo već koristi LiDAR u autonomnim automobilima koji se testiraju u SAD-u (iako je u jednoj nesreći smrtno stradala pješakinja, ta nesreća nije imala veze s tom tehnologijom). Iz Volva smatraju kako je upravo LiDAR ključ u daljnjem razvoju autonomnih vozila.

Treba napomenuti da će se u novoj generaciji Volva u autonomnoj vožnji moći uživati samo u određenim situacijama. To su one situacije za koje sam automobil, tj. računar procjeni da su dovoljno bezbjedne da u potpunosti preuzme kontrolu. U početku će to biti samo na auto-putevima, ali vremenom i s daljnjim nadogradnjama će se i to prevazići.

Uskoro će vas vaš Volvo moći autonomno da vozi na auto-putevima na kojima automobil odluči da je to bezbjedno, rekao je Henrik Green, izvršni tehnološki direktor Volvo Carsa.

On još smatra da „autonomna vožnja ima potencijal da bude jedna od tehnologija koja će spasiti najviše života u istoriji. Naravno, ako se predstavi na odgovoran i bezbjedan način”, zbog čega je potrebno da se uvodi postupno i oprezno, kako bi se ljudi navikli na nju.

(Volvo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.