Ažuriranje Galaxy S20 Ultra poboljšava rad kamere, međutim..

 

Američki modeli telefona Samsung Galaxy S20 Ultra, već su dobili ove sedmice ažuriranje softvera (verzija ‘broj’ ATCH) koje poboljšava performanse kamere. Učinak automatskog fokusiranja se poboljšao, ali on i dalje ima ozbiljnih problema koji i dalje frustriraju.

Specifični problem koji bi trebalo da ispravlja je neprekidno fokusiranje – kada slika pulsira u fokusu i izvan nje – nešto što je viđeno na fotografijama i kod 8K video-zapisa na prethodnoj verziji softvera. Telefon izgleda to ne učini svaki put i pored ažuriranja.

Šolja je zaključana, ali fokus je ostao malo kolebljiv

Novi softver poboljšava noćni režim rada. Tamo gdje je prethodni softver imao zadatu vrijednost pet sekundi, novi softver podrazumijeva četiri, kao što je to slučaj sa Galaxy S20 +. To olakšava snimanje noćnih snimaka.

Međutim, Ultra ipak treba duže vremena da zaključa fokus nego S20 +, posebno pri slabom svjetlu, a posebno pri zumiranju. Ako koristite 10x zumiranje pri slabom svjetlu fokusiranju je trebalo primjetno dugo da se zaključa. Problemi su čak i kod 4x s normalnim unutrašnjim svjetlom.

Bilo je potrebno četiri sekunde da se fokus zaključa. Pogledajte šta se dešava kada snimate bez čekanja.

Izgleda da je problem kod fokusiranja S20 Ultra zato što njegov senzor od 108 megapiksela koristi stariji autofokus za otkrivanje faza, a ne noviji i brži autofokus s dvostrukim pikselom.

Čak i uz ova ažuriranja, izgleda da je bolje imati Samsung Galaxy S20+ iz S20 serije. Najviše zbog toga što je Ultra i dalje prevelik, težak i skup, a S20+ i dalje ima bolji autofokus. Prednosti Ultra su vijek trajanja baterije i performanse pri 10x zumu, pod uslovom da ste dovoljno strpljivi da postignete fokus.

Nadamo se da će ažuriranje za evropske modele ubro da stigne i da će se poboljšati rad kamere i otklone greške kod fokusiranja.

Pišite nam ako i vi imate problema Galaxy S20 Ultra.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.