Hongkonška carina je provalila krijumčare GPU-a i zaplijenila 300 Nvidia CMP 30HX grafičkih kartica

 

TVB News prenosi da je hongkonški Odjel carine razbio jedan veći krijumčarski lanac i pronašao oko 300 komada Nvidia CMP 30HX grafičkih kartica. Inače, grafičke kartice, tačnije Nvidijin procesor za kriptovalute (CMP), tražena su roba među kineskim krijumčarima.

 

Priča kao scenario za film o Džems Bondu

 

Kineske vlasti otkrile su sumnjiv ribarski brod usidren neposredno ispred međunarodne vazdušne luke Hong Kong. Da bi morski krijumčari oko 2 sata ujutro utovarivali kutije s ribarskog čamca na brzi gliser.

Kad su otkriveni, uskaču na gliser i bježe prema međunarodnim vodama. Uslijedila je potjera za brzim brodom, ali je banda izmakla policiji. Međutim, policajci su uspjeli da zadrže vlasnika ribarskog broda.

Zaplijenjena roba uključuje tipičnu egzotičnu hranu koja je zabranjena a i ujedno tražena na kineskom tržištu, poput morskih krastavaca i peraja morskih pasa.

Pored hrane, pronađene su i tehnološke komponente, poput pametnih telefona i računarskih uređaja. Na veliko iznenađenje vlasti, u kutijama je bilo oko 300 neidentifikovanih grafičkih kartica.

300 neidentifikovanih grafičkih kartica

Policija je brzo posumnjala da se radi o karticama namjenjenih za rudarenje kriptovaluta. Prema izvještaju, količina tehnoloških proizvoda procjenjuje se na 257.000 dolara.

Grafičkim karticama nedostaje marka ili naljepnice proizvođača, koje mogu dati trag o njihovom porijeklu. Obzirom da su kartice bez video izlaza za ekran, brzo se zaključilo da su iz CMP ponude. Sadrže crno-sivi hladnjak s dva ventilatora za hlađenje.

 

Microless počeo da prodaje CMP 30HX

 

Microless je počeo da prodaje CMP 30HX, Nvidia najmoćniju kripto-rudarsku karticu. Nenamjerno je prodavač potvrdio da CMP 30HX nije ništa drugo do GeForce GTX 1660 SUPER s uklonjenim video izlazom za ekran.

Microless počeo da prodaje CMP 30HX

Međutim, CMP 30HX košta 815,40 američkih dolara, oko 300 američkih dolara više nego što se GeForce GTX 1660 SUPER prodaje na netu.

CMP 30HX ima 6 GB GDDR6 VRAM-a koji radi na 14 Gbps. Pored toga, kartica ima propusnost memorije od 336 GB/s, 192-bitni memorijski interfejs i TDP od 125 W. Microless tvrdi da CMP 30HX takođe ima takt GPU jezgra od 1.530 MHz koji se po potrebi može pojačati na 1.785 MHz. Ova grafička kartica ima procijenjenu brzinu Hash rate-a za Ethereum do 26 MH/s.

Obzirom da se vrijednost Ethereuma vinula do svog maksimuma, trenutno je velika potražnja za grafičkim karticama. Čak se i velike korporacije interesuju za nabavku novih kartica. Tako je Hut 8 Mining Corp. nedavno kupio Nvidia CMP grafičke kartice u vrijednosti od 30 miliona dolara, piše PC Chip. Nažalost, za igrače nema znakova kada će ova patnja da se završi.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.