Pored Google Play-a, zvanične trgovine aplikacijama za Android, tu je i F-Droid koji je više katalog aplikacija specijalizovan isključivo za besplatne i aplikacije otvorenog koda

 

Uprkos tome što je neki takvom smatraju, F-Droid baš i nije prava trgovina aplikacijama, nego je riječ o softverskom repozitorijumu ili bolje rečeno, to je katalog aplikacija za Android. Njegova je ključna prednost činjenica da se specijalizovao za besplatne aplikacije i one otvorenog koda (FOSS).

Specifičnost je i to što sam repozitorijum ujedno nudi i izvorni kôd aplikacija koje je moguće instalirati preko kataloga, nešto što nije tipično za trgovine mobilnim aplikacijama, a što će mnogima sigurno biti zanimljivo.

Osim toga, F-Droid ne toleriše elemente koji ne potpadaju pod ideju otvorenog softvera. To znači da će ovaj katalog poslužiti i za one koji se žele riješiti zavisnosti o Google-ovom eko-sistemu.

Samu aplikaciju kroz koju će se pristupati katalogu jednostavno je da instalirate i koristite. Najbolje je na samom pametnom telefonu preuzeti instalacijsku datoteku (APK) i to isključivo sa zvanične web stranice. Morate da dopustite, barem za ovaj slučaj, instalaciju aplikacija iz nepoznatih izvora (kasnije je potrebno isto to dopuštenje opet da onemogućite).

Jednom kada je F-Droid instaliran ponašaće se kao i svaka druga aplikacija. Doduše, osim što je putem F-Droida moguće da instalirate aplikacije, moguće ih je i ažurirati, a što mu je svakako bonus.

U svom katalogu ima gotovo četiri hiljade aplikacija. To je, u poređenju s drugim trgovinama, prilično malo. Međutim, trebalo bi imati na umu da nudi samo besplatne aplikacije i one otvorenog koda.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.