Netflix nema HDR prekidač, zbog čega morate da gledate sadržaj u ovom režimu ukoliko ga vaš uređaj podržava

 

Nova Netflix verzija za Android (version 8.117.0 build 3 50695 beta) sadrži nekoliko dokaza da se testira opcija za HDR prekidač.

Netflix već dugo nudi HDR podršku na Android telefonima, pružajući vam još impresivnije iskustvo gledanja podržanog sadržaja. Ali šta ako ne želite HDR na svom uređaju?

Prekidač bi možda ublažio probleme koje su neki korisnici Samsunga vidjeli prilikom gledanja HDR sadržaja na Netflix-u.

Galaxy S24 Ultra pruža prigušeni kvalitet slike (uključujući prigušena svjetla) prilikom gledanja HDR sadržaja. Poređenja radi, SDR sadržaj je izgleda sasvim dobr.. Čini se da je to slučaj i sa nekoliko drugih Samsung telefona. Zato bi onemogućavanje HDR reprodukcije moglo rezultirati ugodnijim iskustvom gledanja za ove korisnike.

Ovo bi takođe bilo zgodno za ljude koji jednostavno ne žele da budu zaslijepljeni svojim telefonima dok gledaju sadržaj na Netflix-u. Na Reddit-u je bilo nekoliko pritužbi ljudi koji su gotovo zaslijepljeni svojim ekranima dok gledaju sadržaj u mračnoj prostoriji. Možda je kriv klizač za osvjetljenost aplikacije, ali prelazak na SDR može biti jedno rješenje.

Postoji i nekoliko drugih razloga zašto biste možda htjeli onemogućiti HDR reprodukciju na Netflix-u. Reprodukcija HDR video zapisa može biti zahtjevnija od SDR video zapisa. U stvari, Microsoft je posebno napomenuo da ne možete po defoltu reprodukovati HDR video na svom isključenom laptopu jer troši više energije.

HDR video striming takođe može potrošiti 5% do 10% više podataka od SDR striminga. To znači da postoji potencijalna ušteda propusnog opsega prelaskom na SDR video, iako to nije dato za svaku platformu.

Ovi nizovi nisu garancija da će Netflix dobiti HDR prekidač, pogotovo jer se čini da je dugme eksperimentalna postavka u aplikaciji. Ali svakako se čini da postoje korisnici koji bi mogli imati koristi od mogućnosti onemogućavanja HDR-a.