Poznato je da se u proizvodnji procesora ne dobivaju potpuno isti rezultati ni kad je u pitanju ista grupa procesora. Neki procesor jednostavno bude bolji od drugih, a to se naziva silikonska lutrija.

Dok svi procesori, na primjer Ryzen 3900X modela zadovoljavaju jednak standard, neki ipak mogu postići bolje performanse od onih standardnih, dok se drugi malo više muče.

U slučaju da kod proizvodnje na primjer neki dio procesora bude ispod zadovoljavajuće norme za 3900X model, jednostavno mu se smanjuje maksmalna brzina, ili onemogući neispravna jezgra te tako on postaje niži procesor u prodaji, recimo 3600X.

AMD tvrdi: “Ryzen 3000 procesor nije samo jeftiniji – bolji je!”

AMD ne provjerava apsolutne mogućosti svakog procesora, ali neki prodavači svakako se ponose time što testiraju svaki procesor pa je od njih moguće da se kupi oni garantovano najbolji.

Dok su oni naravno i dosta skuplji, sada znamo i statističke šanse nekih procesora da budu oni od najboljih. Naravno, sve ovo odnosi se na overclockanje pa nema uticaja na svakodnevni rad procesora.

Tako trenutno najbolji Ryzen 9 3900X procesor sa 12/24 jezgri može postići overclock od 4,20 GHhz svega 6% slučaja, dok najboljih 35% postiže 4,15 GHz.

Kod Ryzen 7 3800X modela, top 20% procesora postiže 4,30 GHz na svim jezgrama dok njih 53% može postići do 4,25 GHz. Napon za overclockanje ne prelazi 1,3 V.

Bezbjedonosni limit za napon kod ovih procesora je 1,4 V, ali ne bismo savjetovali stalan rad na tolikom naponu.

(VIDILAB)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.