Naoružanje s vještačkom inteligencijom trebalo bi omogućiti pogađanje zadatih ciljeva, “usprkos brojnim smetnjama koje bi se mogle naći na putu”.

Projektili kakve će u budućnosti koristiti američka vojska imaće vještačku inteligenciju koja će pomoći u preciznom pronalaženju i uništavanju ciljeva.

Vojska je raspisala takmičenje među proizvođačima vojne opreme za razvoj oružja (Cannon-Delivered Area Effects Munition – C-DAEM) koje bi trebalo imati mogućnost pogađanja pokretnih oklopnih meta koje je teško locirati, odnosno čiju se poziciju ne može odrediti s velikom preciznošću.

Prve demonstracije prototipova novog naoružanja očekujemo tokom 2021. godine, a iako bi novo naoružanje trebalo imati i AI, trenuto nije poznat nivo autonomije, odnosno kakve će sve mogućnosti imati takvi projektili.

Neki mediji čak govore o tome da bi vještačka inteligencija C-DAEM-a sama trebala pronalaziti ciljeve te koristiti algoritam koji će na bojnim poljima razlikovati neprijateljsku od vlastite vojske i civila, ali iz američke vojske demantovali su takve informacije.

Vještačka inteligencija protiv prevaranata na sajtovima za upoznavanje

Kako kažu iz službe za odnose s javnošću, nije riječ o potpunom autonomnom naoružanju, niti će novi projektili sami određivati ciljeve napada, već bi mete i dalje trebali određivati ljudi.

Ali jednom kada se lansira takav projektil,napredna tehnologija i vještačka inteligencija trebali bi se pobrinuti da bude pogođen taj cilj, “usprkos brojnim smetnjama koje bi se mogle naći na putu”, čime bi se smanjile potencijalne kolatelarne žrtve do kojih može doći u takvim situacijama.

Proći će još dosta vremena dok se novi projektili s AI počnu koristiti na bojištima jer će tek za dvije godine biti poznato koja će kompanija dobiti ugovor za saradnju s vojskom i tek nakon toga slijedi razvoj i testiranje nove tehnologije s AI.

Brojni naučnici više su puta upozoravali na opasnosti korišćenja vještačke inteligencije u vojne svrhe i mnogi strahuju od tzv. robota ubica, odnosno autonomnog naoružanja čija bi (vještačka) inteligencija sama trebala donositi odluke o ciljevima napada.

U takvim slučajevima postoji opasnost da se roboti otmu kontroli i okrenu protiv vlastite vojske ili civila i bilo bi ih teško kontrolisati pa se spominje kako bi scenarijo iz Terminatora mogao postati stvarnost.

(Digital Tr(ends)