Apple već dugo vremena traži da smanji svoju zavisnost od Qualcomm-a za modeme pametnih telefona. Nekoliko godina je koristio Intelove dijelove u svojim uređajima zajedno sa Qualcomm-ovima, ali nakon poravnanja između Apple-a i Qualcomm-a pre nekoliko meseci, Intel je izostavljen, prisiljen da napusti novi 5G modemski posao bez drugih klijenata.

Sada je Apple krenuo naprijed i kupio Intelov modem za pametnie telefone, kao što se ranije govorilo. Apple će platiti 1 milijardu dolara za ovu transakciju, za koju se očekuje da će se zatvoriti u četvrtom kvartalu ove godine. Približno 2.200 Intelovih zaposlenika koji rade na mobilnim modemima pridružiće se Appleu, zajedno sa intelektualnom svojinom, opremom i zakupom.

Nakon što se posao završi, dodajući one koje dobija od Intel-a, Apple će imati više od 17.000 patenata za bežičnu tehnologiju, od protokola za stanične standarde do moderne arhitekture i rada. Intel će i dalje moći da razvija modeme za računare, IoT uređaje i autonomna vozila – sve osim pametnih telefona.

Apple će na taj način donijeti veliki tim za razvoj modema, koji bi trebao pomoći u pronalaženju vlastitih konkurentskih rješenja za Qualcomm, za korišćenje u iPhone uređajima nekoliko godina kasnije. Ovo će „omogućiti Apple-u da dalje diferencira kretanje naprijed“, kaže Johny Srouji, Apple-ov viši potpredsjednik Hardware Technologies-a.

(IT mixer / GSMarena)