Twitter je počeo da uklanja plave kvačice s korisničkih profila, a poznate osobe su tako izgubile status kojim se potvrđuje da se ne radi o lažnom nalogu

 

Izgleda da je Twitter zvanično povukao svoje stare plave kvačice, jedan od posljednjih ostataka ove društvene mreže prije dolaska Ilona Maska. Plave kvačice, koje je Twitter besplatno davao novinarima, poznatim ličnostima i drugim javnim ličnostima, pomogli su u borbi protiv „lažnjaka“ i neželjene pošte.

Maskov Twitter je prvo planirao da ih ugasi 1. aprila, međutim, 11. aprila napisao na svojoj mreži da se datum pomjera sa 1. aprila na 20. april.

Odlaskom zasluženih plavih kvačica, jedini koji će imati ovu oznaku su ljudi koji plaćaju mjesečnu pretplatu, kompanije i državni službenici i institucije. Do sad su nalozi dobijali besplatne kvačice, kojima se potvrđivala njihova autentičnost, sada moraju da se kupe. U novom obrazloženju  na oznaci stoji da je „ovaj nalog verifikovan jer je pretplaćen na Twitter Blue i zato što je verifikovao svoj broj telefona“.

Mask je u novembru rekao da će Twitter početi da naplaćuje 8 dolara mjesečno za takvu oznaku u pokušaju da izazove nove tokove prihoda van sektora oglašavanja. Kompanija je kasnije ponudila oznake u drugim bojama – zlatna za preduzeća i siva za vladine i multilateralne organizacije i zvaničnike.

 

Ipak nisu svi izgubili oznake autetičnosti…

 

Među ljudima koji imaju milione pratilaca, ali su ostali bez kvačice, nalaze se pjevačica Selena Gomez (67 miliona) i košarkaš Stef Kari (17,3 miliona) pratilaca. Ista sudbina zadesila je i kreatorku Harija Potera, Džej K. Rouling. Neke slavne osobe kao što su Lebron Džejms i pisac Stiven King i dalje imaju kvačice koje potvrđuju da se radi o autentičnim profilima iako su istakli da Twitter-u neće plaćati novu uslugu.

Zanimljivo je da su bivši američki predsjednik Donald Tramp, suosnivač Microsoft-a Bil Gejts i rijaliti TV zvijezda Kim Kardašijan izgubili oznaku, a Trampova djeca Ivanka i Don Tramp Džunior nisu izgubili. Međutim, njihov brat Erik Tramp je ostao bez plave oznake.

Izgleda da je pod Maskovim vlasništvom, Twitter promijenio način na koji dijeli plave kvačice, koje su ranije davane istaknutim pojedincima, novinarima, političarima i ustanovama nakon provjere njihovog identiteta. Zasad određeni šablon ne postoji. Možda ipak zavisi od toga na koju se nogu Mask ujutro dočeka.

(IT mixer)