Ogromni 3d štampač ušao u knjigu svjetskih rekorda tako što je odštampao najveći 3d brod

 

Centar za napredne konstrukcije i kompozitne materijale Univerziteta u Mejnu ušao je u Ginisovu knjigu svjetskih rekorda, i to u čak tri kategorije među kojima je i najveći 3d brod.

Ta institucija je postala rekorder zbog najvećeg 3D štampača na svijetu, koji radi sa polimerom, zatim najvećeg čvrstog 3D objekta odštampanog do sada, i za najveći brod ikada izrađen3D printerom.

Pročitajte još: Naučnici žele da naprave 3D kartu Zemlje prije nego što je klimatske promjene unište

Ogromni štampač je u stanju da štampa objekte dužine do 30,5, širine do 6,7 i visine do 3,1 metara. Sve to obavlja impresivnom brzinom od 250 kilograma čvrstog objekta po satu rada.

Zahvaljujući tome, Univerzitet u Mejnu je uspio da konstruiše i izradi brodić težine 2,5 tone, dugačak 7,6 metara, i to za samo tri dana, odnosno 72 sata.

Barka, koja je dobila ime 3Dirigo, testirana je u specijalnom bazenu laboratorije opremljene tehnologijom za stvaranje vjetra i vještačkih talasa, i sa uspjehom je položila testove.

Ideja Univerziteta, koja stoji iza nastanka 3Diriga, je razvoj i unapređenje tehnologije štampanja velikih objekata, koju bi mogli da koriste proizvođači manjih brodova, jahti i čamaca.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.