AMD-ova sljedeće generacije grafičkog čipa pod nazivom “Navi 23” navodno će sadržavati hardversku podršku za ray tracing.

 

Ray tracing u next gen Navi 23 GPU je opcija koja nedostaje u sadašnjoj AMD-ovoj GPU ponudi. Podsjetimo da Nvidija ima ovu karakteristiku u svojoj RTX 20 seriji već izvjesno vrijeme.

Izvori tvrde da će novi AMD-ov čip naziva “Nvidia Killer”, ciljati na high-end tržište, kojim trenutno dominiraju Nvidijini RTX 2080 i RTX 2080 Ti GPU-ovi.

Kao što Wccftech ističe, ovo je ime krajnje neobično, malo vjerojatno da će se i službeno pojaviti, budući da kompanije obično ne nazivaju svoje nadolazeće proizvode kao „ubice“ konkurencije, čak ni interno.

Navi 23 bit će jedan od tri vrhunska GPU-a zasnovana na AMD-ovoj Radeon DNA2 arhitekturi. To je druga generacija AMD-ove preuređene GPU arhitekture izvorno predstavljene u Radeon RX 5000 seriji.

AMD će navodno proizvoditi ove nove čipove koristeći TSMC-ov 7nm + tehnologiju.

Ova tri čipa obično se nazivaju “Big Navi”. AMD-ova direktorka Lisa Su nagovijestila je te čipove tokom AMD-ove službene konferencije za novinare i finansijskom izvještaju za drugi kvartal ove godine. “Rekla bih da dolaze”, i dodala “Uskoro očekujte bogat 7nm portfelj novih proizvoda koji još nismo najavili.”

Razlog zašto “ray tracing” opcija nije bila uključena u Radeon RX 5000 seriju je u tome što AMD nije smatrao da je tržište spremno za ovu novu karakteristiku.

AMD je prošle godine navijestio da tehnologija jednostavno nije spremna za mainstream igrače. Prema Davidu Wang-u, AMD-ovom potpredsjedniku inženjeringa u grupi Radeon Technologies, „upotreba ray tracing igara dolazi, i mi smo spremni za implementaciju ove opcije u sve nadolazeće proizvode, od najnižeg do najvišeg cjenovnog ranga“.

Podsjetimo, prve glasine o Navi 23 GPU-ovima pojavile su se u avgustu, a stvarni dokazi o dolasku sva tri čipa pojavili su se kod Linux drivera, koji su izašli početkom ovog mjeseca.

Navi 21 bi mogla biti najsnažnija grafička kartica od ove trojke, tako da bi Navi 23 bio najslabija. Postoje i glasine da AMD radi i na četvrtoj verziji s čipom Navi 20 koji bi imao ekstremne performanse uz odgovarajuću ekstremnu cijenu.

Očekuje se da će AMD-ova sljedeća generacija GPU-ova stići na police trgovina tokom proljeća iduće godine, sa karakteristikama poput bolje regulacije napona, varijabilnim zasjenjenjima, brže predmemorisanje i još mnogo toga. Kopanija bi mogla sve to predstaviti tokom sljedećeg CES-a 2020 u januaru.

(Wccftech/PCChip)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.