A Plague Tale: Requiem igra nudi igračima koji koriste PlayStation 5 i Xbox Series X konzole mogućnost da biraju između dva načina izvođenja: postojeći Quality mod i novi Performance mod

 

A Plague Tale: Requiem je akciono-avanturistička stealth igra koju je razvio Asobo Studio, a objavio Focus Entertainment.

Requiem je nastavak A Plague Tale: Innocence (2019. godine), a prati braću i sestre Amicia i Hugo de Rune koji moraju tražiti lijek za Hugovu bolest krvi u južnoj Francuskoj dok bježe od vojnika inkvizicije i hordi pacova koji šire crnu kugu.

Igra je objavljena za Nintendo Switch, PlayStation 5, Windows i Xbox Series X/S 18. oktobra 2022. godine.

A Plague Tale: Requiem bila je jedna od prvih novih igara koju je na PlayStation 5 i Xbox Series X konzoli od prvog dana bilo moguće igrati u samo 30 fps-a. Međutim, pola godine nakon izlaska, stigao je patch za igru koji donosi novi način izvođenja na konzolama.

U slučaju PlayStation 5 i Xbox Series X konzola, igrači sada mogu da biraju između dva načina izvođenja: postojeći Quality mod koji omogućava igranje u 30 fps-a i novi Performance mod koji omogućava igranje u 60 fps-a.

Nisu zapostavljeni ni igrači na PC-u. Igra je tamo dobila dodatne grafičke opcije, koje se svode na bolju optimizaciju igre. Vlasnici Xbox Series S konzole će se morati zadovoljiti s 30 fps-a.

Igrači na PlayStationu 5 trenutno mogu da iskoriste sniženje cijena i nabave igru po 35% nižoj cijeni, odnosno za 39 evra.

 

O igri

 

A Plague Tale: Requiem je akciono-pustolovna igra koja se igra iz perspektive trećeg lica. U igri, igrač preuzima kontrolu nad Amiciom i mora se suočiti sa vojnicima iz Francuske inkvizicije i hordama pacova koji šire crnu kugu.

Igranje je uglavnom slično prvoj igrici, iako je borbeni sistem značajno proširen. Amicia je opremljena oružjem kao što je nož za ubadanje neprijatelja, praćka koja se može koristiti za bacanje kamenja i samostrel, koji joj omogućava da lako porazi oklopne protivnike.

Amicijin brat Hugo, koji je povezan s kugom, može da koristi sposobnost pod nazivom „Eho“ koja otkriva lokacije neprijatelja kroz zidove. Može i da kontroliše horde pacova kako bi nadvladali neprijatelje. Slično kao u prvoj igri, pacovi, koji ne podnose svjetlost, igraju veliku ulogu u igri. Amicia i Hugo moraju ostati na svjetlu, inače će ih progutati pacovi. Amicia može da koristi pacove u svoju korist, manipulirajući njima da im riješe zagonetke, ili ih čak namamiti da ubiju neprijatelje.

Igra ima sistem napredovanja u kojem će igrač dobija dodatne vještine i sposobnosti. Stealth igrači će moći da otključaju vještine koje im omogućavaju da se efikasnije šunjaju, dok će oni koji preferiraju smrtonosniji pristup otključati dodatne borbene vještine.

(IT mixer)