Ruski električni automobil Atom još ne može dugo i brzo da se kreću, ali već u avgustu će biti sastavljena serija od 10 prototipova koji rade, koji će ići na testiranje, a krajem sljedeće godine biće predstavljena i pretprodukcijska verzija električnog automobila

 

Kompanija Kama pokazala je prvi funkcionalni uzorak električnog vozila.  Ruski električni automobil Atom je zvanično predstavljen u Moskvi, mada u formi prototipa jer serijska proizvodnja neće početi prije 2025. godine.

Prema riječima dizajnera, model je napravljen od nule u Rusiji. Ima sopstveni operativni sistem sa prodavnicom aplikacija AtomVerse.

 

carVertical banner - sponsored

Specifikacije automobila

 

Od karakteristika modela, primećuju se upravljivost i kompaktnost: dužina – 3,9 m, širina – 1,7 m, visina – 1,6 m. Točkovi su od 18 inča. Zapremina prtljažnika iznosi 300-350 litara.

Baterija i električni pogon razvijeni su zajedno sa Rosatomom. Za 7 sekundi automobil ubrzava do 100 km/h, a rezerva snage će biti do 500 km.

Moguće je da će u budućnosti ATOM dobiti bateriju zaštićenu od mraza.

 

Minimalistički dizajn

 

Ruski i italijanski stručnjaci su radili na dizajnu. Fokusirali su se na minimalizam i praktičnost ruskog ATOM-a.

Prednji dio karoserije izrađen je u ključu koji je relevantan za modernu automobilsku modu, kada se glavna rasvjetna oprema sa svjetlima nalazi ispod uske LED trake. Ivice sa crnom plastikom pragova i lukova točkova ne bi trebalo da zavara potrošača – u početku će električni automobil biti u ponudi samo sa pogonom na zadnju osovinu, iako se radi i na pitanju verzije sa pogonom na sve točkove.

Ruski električni automobil Atom
Ruski električni automobil „Atom“

Jedno od glavnih otkrića Atoma je odsustvo centralnog stuba u kabini i prisustvo vrata sa šarkama, a zadnja se mogu otvarati nezavisno od prednje strane. Mnogi prototipovi su ovim rješenjem privukli posetioce izložbi, ali je uvođenje u serijsku proizvodnju obično bilo spriječeno zbog bezbjednosnih razloga, jer su zahtjevali jačanje strukture karoserije koja, u nedostatku B-stuba, ozbiljno pati od nedostatka čvrstine. Dizajneri se nadaju da će zadržati ovaj obrazac otvaranja vrata u seriji.

Posebna pažnja posvećena je iskustvu vožnje. Ekran osjetljiv na dodir se ne nalazi na instrument tabli, već direktno na volanu. Elementi proširene stvarnosti biće prikazani na vjetrobranskom staklu. Sa AtomVerse-a biće moguće preuzeti aplikacije za prilagođavanje automobila, na primjer, nove glasove za multimedijalni sistem.

U predstavljenom prototipu nema fizičkih tastera unutar kabine; oni će se pojaviti u konačnoj verziji automobila. Prema riječima predstavnika kompanije, faktor forme se neće promijeniti, ali se mogu izvršiti promjene u dimenzijama električnog automobila.

 

Softverska bezbjednost

 

Tim Kaspersky Lab-a štiti od hakera. Programeri su kreirali poseban bezbjednosni gateway zasnovan na KasperskiOS operativnom sistemu. Sistem će zaštititi električni automobil od sajber hakovanja i omogućiti vam da bezbjedno ažurirate softver.

Atom će takođe dobiti sopstveni ADAS paket sistema za pomoć vozaču. Prisutnost kamera u području prednjih blatobrana i na drugim mjestima podrazumijeva mogućnost korišćenja elektronskih sistema pomoći vozaču.

Održavanje trake, tempomat prilikom vožnje u saobraćajnim gužvama i automatsko parkiranje biće dostupni u serijskoj verziji automobila. Ona će takođe moći prepoznati putokaze i automatski da koči ispred prepreka. Takođe će biti moguće dopuniti punjenje vučnog akumulatora na ekspresnim punionicama.

Po svemu sudeći, planirano je da ruski električni automobili Atom koriste, između ostalog, car sharing, firme za dostavu i taksi kompanije.

Renera, podružnica Rosatoma, razvija litijum-jonske baterije za Atom, koje će se proizvoditi u fabrici u Kalinjingradskoj oblasti 2025. godine.

Gdje će biti uređena montaža samih električnih vozila nije precizirano, ali najmanje 90 kompanija, uključujući partnere iz Turske, Kine i Indije, isporučivaće komponente. Prodaja Atoma će biti uspostavljena u zemljama bivšeg ZND-a, Bliskog istoka, pa čak i u Kini.

(IT mixer)