YouTube je počeo da obavještava korisnike da je blokiranje reklama zabranjeno

 

Korisnici prijavljuju da su na YouTube platformi počeli da dobijaju poruku da je blokiranje reklama zabranjeno, kao i da servis traži od njih da počnu da plaćaju mjesečnu pretplatu ukoliko žele da ih izbjegnu u budućnosti.

Dok je gledao video, jedan korisnik Reddit-a je dobio iskačući prozor sa obavještenjem da blokatori oglasa nisu dozvoljeni na YouTube-u. U poruci je ponuđeno dugme Dozvoli oglase na YouTube-u u softveru za blokiranje oglasa korisnika i dalje je objašnjeno da oglasi omogućavaju besplatnu uslugu za milijarde korisnika, dok YouTube Premium nudi iskustvo bez oglasa. Postoji čak i jednostavno dugme za registraciju za YouTube Premium članstvo.

Kada je on postavio tu objavu na kojoj se vidi da se od njega traži da onemogući blokiranje reklama na YouTube-u, korisnici su se podijelili u dva tabora – oni koji osuđuju potez kompanije i oni koji sumnjaju da je u pitanju fotomontaža ili šala.

Međutim, hladan tuš je uslijedio nakon što je IGN dobio potvrdu od predstavnika platforme da je poruka stvarna, odnosno da je YouTube trenutno eksperimentalno prikazuje gledaocima kod kojih detektuje da blokiraju reklame.

„Pokrenuli smo mali globalni eksperiment koji poziva gledaoce koji blokiraju reklame da ih dozvole na YouTube-u ili isprobaju YouTube Premium“, kaže portparol kompanije. „Detekcija blokatora reklama nije ništa novo, a drugi izdavači redovno traže od gledalaca da ih onemoguće“.

Portparol je u pravu kada kaže da detektovanje blokatora postoji na mnogim sajtovima, međutim, korisnici su revoltirani jer znaju koliko to može daleko da ode.

Trenutno, poruku o zabrani blokiranja reklama na YouTube sajtu je moguće isključiti i nastaviti kao da se ništa nije desilo. Ipak, kako ističu, to vremenom prerasta u sve češće obavještavanje o zabrani, a zatim i u potpunu zabranu korišćenja sajta dok se blokiranje reklama ne isključi.

 

Ad blocker-i oglasa neefikasni sa YouTube reklamama

 

Google je prihodovao 29,2 milijarde dolara od reklama na YouTube platformi u 2022. godini, što čini preko 11 odsto godišnjeg prihoda kompanije. Međutim, u četvrtom kvartalu zabilježen pad prihoda od skoro 8 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine, jer je cijela industrija oglašavanja na mreži pala.

Nema sumnje da kompanija sada traži načine da nadomijesti te gubitke, a jedan od njih jeste da nas primora da platimo 749 dinara mjesečno za YouTube Premium.

Google se već dugo sukobljava sa blokatorima reklama, zabranjujući aplikacije za blokiranje reklama iz Play prodavnice 2016. godine i unoseći promjene u Chrome koje bi mogle značiti nestanak ekstenzija za blokiranje oglasa u bliskoj budućnosti.

Međutim, ad blocker-i oglasa su bili uglavnom neefikasni sa YouTube-ovim ugrađenim reklamama, tako da ovaj test manje liči na blokiranje ad blocker oglasa, a više kao na YouTube Premium promociju.

Prije samo godinu dana, Google je uspio da ukloni YouTube Vanced, popularnu YouTube aplikaciju treće strane koja je blokirala ugrađene oglase bez YouTube Premium pretplate. Čak i ako ovaj eksperiment ne postigne zvaničnu primjenu, čini se da je kompanija posvećena svom modelu prihoda zasnovanom na reklamama. Usput želi da osigura da je jedini način na koji možete da izbjegnete da vidite oglase jeste da izdvojite mjesečnu premiju za Premium članstvo.

(IT mixer)