Da li je Google Pixel Fold bio vrijedan čekanja i po čemu se ističe? Vrijeme je da saznamo…

 

Google Pixel Fold se može pohvaliti najtanjim dizajnom koji ćete pronaći u sklopivom telefonu, ekranom sa širokim poklopcem koji je jednostavan za korišćenje i, naravno, kamerama Pixel kvaliteta.

Međutim, sa 1.799 dolara, Pixel Fold nije jeftin. Evo svega što trebate znati i pogledajte zašto bi trebalo da kupite Pixel Fold ili zašto bi bilo dobro da ga preskočite.

 

Datum izlaska, prednarudžbe, cijene

 

Prednarudžbe za Google Pixel Fold počele su već 10. maja, tako da ste u mogućnosti da rezervišete sebi uređaj. Telefon počinje da se isporučuje u junu.

Cijena Pixel Fold-a počinje od 1.799 američkih dolara za model od 256 GB i ide do 1.919 američkih dolara za 512 GB.

Google kaže da će Pixel Fold biti dostupan u SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Japanu, barem za sada. Fold će biti dostupan preko sva tri glavna operatera u SAD-u. Prednarudžbe za Google Pixel uključuju besplatni Google Pixel Watch, čija je vrijednost 349 dolara.

Google Store je možda najbolje mjesto da ga nabavite, barem u SAD-u, zahvaljujući nekim nevjerovatno velikodušnim bonusima za zamjenu.

 

Dizajn i izdržljivost

 

Pixel Fold se otvara na način poput knjige i otkriva veliki ekran od 7,6 inča. Ali Google-ov dizajn je zapravo prilično drugačiji od onoga što Samsung nudi sa Galaxy Z Fold 4.

Google tvrdi da Pixel Fold ima najtanji profil od svih sklopivih, jer ima samo 6,2 x 5,5 x 0,2 inča kada je otvoren (158,7 x 139,7 x 5,8 mm). Sadašnji Z Fold 4 ima dimenzije 6,11 x 5,12 x 0,25 inča (155,1 x 130,1 x 6,3 mm).

Kada je zatvoren, Pixel Fold je 5,5 x 3,1 x 0,5 inča u poređenju sa 6,1 x 2,6 x 0,55-0,62 inča za Z Fold 4. Naravno, Galaxy Z Fold 5 bi se na kraju mogao pokazati tanjim, ali za sada Google ima prednost. Međutim, ne u smislu težine – Pixel Fold je težak 283.5 grama u poređenju sa 263.1 grama za Samsungov trenutni sklopivi uređaj.

Što se tiče izdržljivosti, Google kaže da Pixel Fold ima najizdržljiviju dostupnu šarku. Šarka tečnog trenja od 180 stepeni poboljšava otpornost na prašinu i pomaže ovom uređaju da bude ocijenjen za do 200.000 puta. Osim toga, Pixel Fold je ocijenjen IPX8, tako da može izdržati prolijevanje ili kišu.

Ta šarka takođe omogućava način rada na stolu, koji vam omogućava da koristite hands-free kada gledate video zapise, snimate fotografije ili obavljate brzi video poziv. Slično fleksibilnom režimu na Galaxy Z Fold seriji, dobićete kontrole na donjoj polovini i područje glavnog sadržaja na vrhu.

Pixel Fold dolazi u dvije boje: Porcelain i Obsidian. Bilo bi lijepo imati više opcija.

 

Ekrani sa vrhunskom osvjetljenosti

 

Još jedan veliki način na koji se Pixel Fold ističe u odnosu na Galaxy Fold seriju je prednji ekran. 5,8-inčni OLED ekran sa poklopcem koristi prilično širok omjer stranica od 17,4:9 (u poređenju sa 21,6:18 za Samsung), što čini manje skučeno iskustvo kada se uređaj koristi zatvoren.

Ovaj OLED panel podržava brzinu osvježavanja do 120 Hz, funkciju uvijek uključenog ekrana i ocijenjen je na 1.550 nita vrhunske osvjetljenosti i 1.200 nita sa HDR sadržajem.

Puniji ekran od 7,6 inča ima rezoluciju od 2208 x 1840 piksela, takođe ide do 120Hz i podržava do 1450 nita vrhunske osvjetljenosti i 1000 nita sa HDR sadržajem.

Prednja strana Pixel Fold-a zaštićena je Gorilla Glass Victusom, dok unutrašnja ploča koristi ultra tanko staklo sa zaštitnim plastičnim slojem.

 

Kamere

 

Pixel Fold obećava isto kvalitetno iskustvo kamere kao i drugi Pixel telefoni, zajedno sa Real Tone za preciznije nijanse kože i Night Sight za zvjezdane slike pri slabom osvjetljenju.

Dobijate zadnju kameru od 48MP sa optičkom stabilizacijom slike i otvorom blende od f/1.7, ultraširoku kameru od 10,8MP i telefoto kameru od 10,8MP sa optičkim zumom od 5x i zumom od 20x Super Res (digitalni).

Tu je i prednja kamera od 9,5 MP za selfije i unutrašnja kamera od 8 MP za selfije i video pozive. Koristeći funkciju Selfie sa zadnjom kamerom, sa otvorenom zadnjom stranom sklopivog poklopca okrenutom prema vama, možete koristiti prednji ekran kao tražilo i snimati selfije od 48 MP.

Možete da koristite prednosti posebnih funkcija za fotografije kao što su Magic Eraser i Photo Unblur u aplikaciji Google Photos kako biste uklonili neželjene subjekte i izoštrili svoje slike.

 

Softver i aplikacije

 

Google Pixel Fold pokreće Android 13 iz kutije, ali će dobiti Android 14 kasnije ove godine. Ali sada je dostupno mnogo preklopnih optimizacija sa Pixel Fold-om.

Na primjer, Pixel Fold ima traku zadataka baš kao Galaxy Z Fold 4, što olakšava prebacivanje između aplikacija i dinamično je tako da traka zadataka nestaje kada je ne koristite.

Pixel Fold takođe olakšava pokretanje dvije aplikacije jednu pored druge i prevlačenje i ispuštanje sadržaja ili datoteka između prozora.

Google takođe kaže da je više od 50 njegovih aplikacija optimizovano za velike ekrane i da radi sa nekoliko nezavisnih programera na poboljšanju svojih aplikacija za sklopive, uključujući TikTok, Spotify i Disney Plus.

Stvari će postati još bolje kada se pojavi Android 14, jer će Pixel Fold da ponudi sjajnu funkciju prevođenja uživo koja koristi prednji i stražnji ekran u isto vrijeme dok govorite.

 

Performanse, baterija i punjenje

 

Google-ov prvi sklopivi mobitel pokreće njihov Tensor G2 SoC i Titan M2 sigurnosni čip. Radi se o SoC-u koji je napravljen na Samsungovom 4-nanometarskom proizvodnom procesu, a kojeg takođe koriste prošlogodišnji Pixel 7 i Pixel 7 Pro modeli.

Korišćenje Tensor G2 čipseta znači da biste trebali očekivati ​​prilično brze performanse. Međutim, ne očekujte istu brzinu kao Snapdragon 8 Gen 2 čip koji će vjerovatno pokretati Galaxy Z Fold 5.

Fold, inače, dolazi u konfiguracijama sa 12 GB RAM-a i 256, odnosno 512 GB UFS 3.1 interne memorije.

Pixel Fold ima bateriju od 4.727 mAh, što je veće od baterije od 4.400 mAh u Galaxy Z Fold 4. Tako da se nadamo da će ovaj sklopivi telefon imati pristojnu izdržljivost.

Dobijate žičano punjenje od 30 W za Pixel Fold, što je isto kao i za Pixel 7 i Pixel 7 Pro. A Pixel Fold podržava Qi bežično punjenje.

Na žalost brojnih korisnika, punjač u kutiji s ovim mobilnim telefonom ne dolazi, zbog čega ga morate kupiti posebno.