Huawei je na 9. maj održao događaj u Minhenu, na kojem je predstavio dva nova mobilna telefona – Huawei P60 Pro i najtanji sklopivi mobilni na tržištu Mate X3

 

Huawei P60 Pro je stigao na sam vrh tržišta pametnih telefona kada je riječ o kameri. Sa 156 bodova, zauzeo je prvo mjesto na DxOMark-ovoj ljestvici i tako srušio s trona Honorov Magic5 Pro. Može se podičiti nagradom za kvalitet kamere i fotografija od strane organizacije TIPA (Technical Image Press Association) – jednog od vodećih respektabilnih udruženja u oblasti fotografije.

Novi model nasljeđuje tradiciju P serije u optičkim sistemima i estetskom dizajnu te je prvi na tržištu koji ima telefoto kameru s ultra osvjetljenjem s više grupa leća.

Prema riječima Huawei-ja, P60 Pro ističe se svojom izdržljivošću, prvenstveno zbog Quad-Curve ekrana s izdržljivom Kunlun Glass zaštitom.

S druge strane, Huawei Mate X3 stiže na evropsko tržište kao najtanji i najlakši sklopivi mobilni telefon na svijetu, koji, u poređenju sa svojim prethodnikom, ima bolje ekrane, novu generaciju višedimenzionalnih šarki te poboljšani sistem kamere. Cijena sklopivog Huawei Mate X3 telefona je 2000 evra, a u prodaju će krenuti od 22. maja 2023. godine.

Na oba mobilna telefona predinstaliran je AppGallery koji, kako ističe Huawei, prikuplja 580 miliona aktivnih korisnika mjesečno.

 

Huawei P60 Pro

 

Kamere

Sistem kamera se oslanja na tri senzora, pri čemu su svi senzori RYYB tipa, optimizovani da upiju više svjetla nego ikada.

Glavni senzori stižu sa rezolucijom od 48 MP sa OIS podrškom i laserskim autofokusom. Senzor ima f/1.4-f/4.0 varijabilni otvor blende sa automatskim prebacivanjem na osnovu scene. Ovaj način bi trebalo dauhvati optimalnu količinu svjetla, zavisno o okruženja snimanja. Iz kineske kompanije navode da je novi RYYB senzor vodeći u industriji, a glavna kamera podržava snimanje 4K video zapisa

Kažemo „senzori“, ne samo zato što Huawei za P60 Pro prilično smjelo navodi telefoto senzor ( 48 MP) kao još jedan glavni senzor. Telefoto senzor takođe ima stabilizaciju, 3.5x optički zum i 100x digitalni zum. Ovaj senzor ima otvor blende f / 2.1 i trebalo bi da ponudi mnogo bolje noćne fotografije u odnosu na konkurenciju. Iz kineske kompanije naveli su da ovaj senzor može da uhvatiti najveću količinu svjetla u industriji pametnih telefona. Tu je XD Fusion Pro mehanizam za još prirodnije fotografije ljudskom oku.

Doskora je bilo mišljenje da je u praksi često važniji ultraširoki senzor, koji omogućava da se uhvatite širi kadar, makar i po cijenu blage deformacije, spram telefoto zuma koji uglavnom ne donosi naročite rezultate. Huawei očekuje da upravo tu vrsti navike promijeni ovim telefonom, tvrdeći da je uzrok tome bio što su telefoto kamere prosto bile loše i zbog manjka osvjetljenosti su davale primjetno slabiju sliku, ali da će P60 Pro upravo tu naviku da promijeni.

Ostatak sistema čine ultraširoki senzor od 13 MP, koji bismo okarakterisali korektnim, ali ne i natprosječnim, naročito na ovoj kategoriji telefona, kao i prednja kamera identične rezolucije od 13 MP.

 

Dizajn

Druga odlična karakteristika ovog telefona jeste njegov vanserijski dizajn. Bez ikakve konkurencije, P60 Pro je najljepši telefon. Ne samo da je vizuelno izuzetno atraktivan i da je u ruci osjećaj držanja fantastičan, već ova varijanta telefona jeste sasvim jedinstvena.

Fenomenalan dizajn prati odlična izrada, kao i odgovarajuća zaštita. Telefon je opremljen LTPO OLED ekranom dijagonale 6,67” i rezolucije 1220 x 2700 pixela. Stopa osvježavanja ekrana je 120 Hz, a zaštićen je Kunlun Glass zaštitom. Tu je i IP68 podrška za zaštitu od vode i prašine, kao što priliči telefonu visoke klase. Dolazi u bojama: Crna, zelena, ljubičasta i rokoko biser.

 

Hardver

Zbog dobro poznatih ograničenja, Huawei ne može da koristi 5G čipove na telefonima koje prodaje van Kine, pa je tako za P60 Pro odabran Snapdragon 8+ Gen 1 4G – ovaj plus je veoma bitan, jer je to unapređena 4-nm verzija čipa, koja se u suštini ne razlikuje previše od Snapdragon 8 Gen 2 varijante, tako da su u praksi performanse fantastične.

Telefon stiže u verzijama sa 8 GB RAM-a + 256 GB i 12 GB RAM-a + 512GB skladišta, a spomenimo odlične stereo zvučnike, skener otisaka prstiju ispod ekrana, kao i infracrveni port, koji dodatno doprinosi mogućnostima upravljanja kućnim uređajima putem telefona. Slot za proširenje memorije je i dalje Huawei Nano Memory tipa.

 

Softver

Zbog sankcija Huawei nije direktno podržan od strane Google-a, ali postoje načini da se to vrlo lako i elegantno zaobiđe, kao što je korišćenje Gbox aplikacije koja donosi pristup Google Play prodavnici i aplikacijama.

Tu je naravno i veoma unapređen i vrlo upotrebljiv AppGallery. Vidi se da je Huawei, suočen s nefer uslovima poslovanja, puno ulagao u korisničko iskustvo i ekosistem uopšte, i sada ovdje možete naći praktično sve potrebne aplikacije. Sve u svemu, iskustvo se i te kako može optimizovati da nemate utisak da trpite u bilo kom pogledu, naprotiv, imate i neke veoma jasne adute sa odlično optimizovanim EMUI 13.1 operativnim sistemom, sa njegovim digitalnim asistentom, AI mogućnostima i aplikacijama i slično.

 

Baterija i cijena

Baterija je kapaciteta 4815 mAh i uz dobre Huawei optimizacije donosi i po dva dana rada, bez nekih naročitih problema. Čak i najzahtjevniji korisnici će bez problema pregurati dan. Ocjena izdržljivosti joj je 96 časova.

U pakovanju je punjač za brzo punjenje od 88 W, za razliku od sve više konkurenata, dok je podržano i bežično punjenje brzinama do 50 W. Na samom kraju, informacija da u pre-order fazi na poklon ide Huawei Watch GT3 Sport pametni sat u crnoj varijanti.

Cijena Huawei P60 Pro telefona u Evropi je 1200 evra za verziju 8/256 GB, odnosno 1400 evra za verziju 12/512 GB.

(IT mixer)