Sa punjenjem od 360 kW novi punjač Terra 360 može da puni četiri električna vozila istovremeno

 

Švajcarska kompanija ABB tvrdi da je njezin Terra 360, najbrži punjač za električna vozila na svijetu.

Kompanija koja je dobavljač EV punjača kompanijama Ionity i Electrify America, razvila je punjač od 360 kW, koji bi teoretski mogao da napuni bateriju električnog auta od nule do maksimuma za 15 minuta. Dodatna prednost mu je mogućnost istovremenog punjenja 4 vozila odjednom čime se štedi mjesto na stanicama za punjenje. U videu ispod možete to i da vidite.

Trenutno postoji veoma malo električnih vozila koja mogu koristiti tu snagu punjenja. Na primjer Hyundai Ioniq podržava brzo DC punjenje do 350 kW, Porsche Taycan 270 kW, a novi Lucid Air 300 kW. Teslini modeli 3 i Y EVs mogu da pune do 250 kW.

carVertical banner - sponsored

Pitanje je jesu li ovakvi nivoi punjenja dobri za električna vozila. Porsche ima postavku za očuvanje baterije koja može spuštati snagu na 200 kW od maksimalnih 270 kW, čime indirektno priznaju da brža punjenja degradiraju bateriju.

ABB novi punjač za električna vozila imaće mogućnost da vam za 3 minute punjenja povećaju autonomiju za 100 km vožnje, a trebalo bi da stignu u Evropu pred kraj ove godine.

(Vidi)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.