AI model PIGEON može da odredi sa impresivnom preciznošću određenu lokaciju jednostavnim gledanjem u Google Street View

 

AI projekat, nazvan Predviđanje geolokacije slike (PIGEON), može  u većini slučajeva da precizno odredi određenu lokaciju jednostavnim gledanjem u Google Street View lokacije.

Diplomirani studenti na Univerzitetu Stanford razvili su ovaj AI model koji može da otkrije vašu lokaciju iz uličnog pogleda ili čak samo slike.

Prema objavi studenata, PIGEON može da predvidi zemlju na slici sa 92% preciznosti i može da odredi lokaciju unutar 25 kilometara od ciljne lokacije u preko 40% svojih nagađanja.

Da biste razumjeli koliko je to impresivno, PIGEON se rangirao u prvih 0,01% GeoGuessr igrača, igra u kojoj korisnici pogađaju lokaciju fotografija snimljenih sa Google Street View. Ta igra je poslužila kao geneza ovog projekta.

PIGEON je  pobijedio jednog od najboljih svjetskih profesionalnih igrača GeoGuessr-a, Trevora Rainbolta, u seriji od šest mečeva, prenošenih na mreži sa više od 1,7 miliona pregleda.

 

Kako PIGEON funkcioniše?

 

Studenti su iskoristili CLIP, neuronsku mrežu koju je razvio OpenAI i koja može da poveže tekst i slike, obučavajući ih na nazive vizuelnih kategorija koje treba prepoznati.

Zatim, inspirisan GeoGuessr-om, PIGEON je obučen na skupu podataka od 100.000 originalnih, nasumično uzorkovanih lokacija iz GeoGuessr-a i skupu za preuzimanje od četiri slike koje obuhvataju cijelu „panoramu“ na datoj lokaciji, stvarajući ukupno 400.000 slika.

Oni su takođe radili na posebnom modelu nazvanom PIGEOTTO, koji je bio obučen na preko četiri miliona fotografija izvedenih sa Flickr-a i Wikipedije da identifikuje lokaciju na osnovu jedne slike kao ulaza.

PIGEOTTO-ove performanse postigle su impresivne rezultate na mjerilima geolokalizacije slike, nadmašujući prethodne najsavremenije rezultate do 7,7% u gradskoj preciznosti i 29,8% u tačnosti države, navodi se u dokumentu.

 

PIGEON u pogrešnim rukama

 

Džej Stenli iz Američke unije za građanske slobode kaže da ovo može imati ozbiljne implikacije na privatnost, uključujući vladin nadzor, korporativno praćenje i uhođenje. Na primjer, vlade bi mogle da koriste PIGEON da nađu disidente ili da vide da li ste posetili „zabranjena“ mesta.

Sve u svemu, u pogrešnim rukama, ova vrsta tehnologije bi mogla da izazove haos.

Motivisani tim zabrinutostima, studenti su rekli da tehnologija neće biti dostupna za javnost, ali ako su oni mogli da naprave nešto ovakvo, pitanje je samo šta mogu velike kompanije kao što je, na primjer, Google.

Međutim, ova tehnologija takođe može imati i niz pozitivnih upotreba, ako se primjeni odgovorno, poput identifikovanja mjesta kojima su potrebni radovi na putu, ili vam može pomoći da isplanirate odmor. Postoje i druge pozitivne upotrebe, od obrazovanja do praćenja biodiverziteta.

(IT mixer)