Wi-Fi 7 uređaji danas ulaze na tržište, a Wi-Fi Certified 7 će olakšati interoperabilnost širom svijeta i donijeti napredne Wi-Fi performanse u sljedeću eru povezanih uređaja

 

Sertifikacija Wi-Fi 7, sljedeće generacije u bežičnom umrežavanju za kućna, poslovna i industrijska okruženja, očekuje se do kraja prvog kvartala 2024. godine, navodi se u objavi na web stranici Wi-Fi Alliance.

“Wi-Fi Certified 7, zasnovan na IEEE 802.11be tehnologiji, biće dostupan prije kraja prvog kvartala 2024. godine” , navedeno je u postu Alliance, industrijske grupe koja postavlja Wi-Fi standarde i koja pokreće usvajanje i evoluciju tehnologije.

Grupa tvrdi da će Wi-Fi 7 donijeti vrhunske mogućnosti aplikacijama koje zahtijevaju visoku propusnost, manju latenciju i veću pouzdanost, aplikacije koje koriste tehnologije kao što su virtuelna i proširena stvarnost, impresivna 3D obuka i ultra- video striming visoke definicije.

 

Ključne karakteristike Wi-Fi 7

 

„Ključna karakteristika Wi-Fi 7 u odnosu na Wi-Fi 6 i 6E je njegova podrška izuzetno visoke propusnosti, dostižući brzine do 46 Gbps u poređenju sa maksimalnih 10 Gbps za Wi-Fi 6E“, rekla je za TechNewsWorld Kristen Hanich, analitičarka „Parks Associates“, kompanije za istraživanje tržišta i savjetovanje specijalizovana za proizvode potrošačke tehnologije u Dalasu.

To je daleko iznad onoga što je potrebno velikoj većini rezidencijalnih pretplatnika, a takođe i daleko iznad onoga što većina rezidencijalnih internet provajdera danas nudi. Neposredna korist za korisnike je niža potrošnja energije na klijentskim uređajima kao što su laptopovi ili telefoni, ali ostaje da se vidi koliku razliku to čini u stvarnim uslovima.

Wi-Fi 7 gotovo pa udvostručuje frekvenciju bandwidth-a, sa 170 na 320 MHz, i udvostručuje brzinu prenosa podataka, s mogućnošću naknadnog povećanja brzine.

Jedna od najočekivanijih novih karakteristika Wi-Fi 7 je multi-link operacija (MLO). To će pomoći u rješavanju izazova zagušenja spektra sa kojima se trenutno suočavaju potrošači i poduzeća kroz značajno poboljšanje efikasnosti spektra“. MLO to čini tako što omogućava agregovanje više radio veza kako bi se formirali širi kanali nego što bi inače bilo potrebno.

Danas, ako se povežete na Wi-Fi pristupnu tačku, morate odlučiti na koji opseg ćete se povezati — 2,4 GHz, 5 GHz ili 6 GHz — i to je to. Sve dok ste povezani, to je bend koji koristite.

„Ono što vam multi-link operacija omogućava,“ nastavio je, „je dinamičko povezivanje na više opsega.“

Još jedna ključna prednost Wi-Fi 7 to što omogućava pristup nedavno objavljenom opsegu od 6 GHz, što efektivno udvostručuje raspoloživi spektar – a samim tim i kapacitet, koji će takođe pomoći u prevazilaženju izazova zagušenja spektra.

 

Integracija u tržište

 

Sticanje sertifikata od Wi-Fi Alliance je samo početak tržišnog putovanja za Wi-Fi 7.

Vrijeme koje je potrebno da se novi Wi-Fi standard ugradi na tržište varira, ali obično su potrebne dvije do tri godine za široko usvajanje. Nekoliko faktora utiču na usvajanje, uključujući dostupnost i cijenu uređaja, uočene prednosti standarda i način na koji marketing gradi svijest o standardu.

Kristen Hanich tvrdi da su potrebne godine da tržište prihvati novi standard, a to zvisi o tome koliki napredak tehnologija predstavlja i koliko je tražena.

„Wi-Fi 6 i 6E su brzo prihvaćeni u poređenju sa prethodnim generacijama, djelimično zbog pandemije – ISP-ovi su nadogradili svoje rutere, a potrošači su izašli i kupili nove proizvode“, nastavila je.

Intel se sprema da izbaci na tržište uređaje čim se usvoji Wi-Fi standard sljedeće generacije. Prvo će da je dobiju laptopi, da bi potom bila ugrađena u sve personalne računare do kraja 2024. godine. U Intelu očekuju da će novi standard pronaći područja primjene najprije u zahtjevnijim računarskim igrama, virtuelnoj i proširenoj stvarnosti i robotici.

Qualcomm, Broadcom i MediaTek takođe rade na razvoju vlastitih proizvoda koji će podržavati Wi-Fi 7, a u Intelu planiraju da sarađuju sa drugim kompanijama kako bi ih opremile tim standardom.

Već postoje neki uređaji za Wi-Fi 7 prije sertifikacije na tržištu, a premijum proizvodi će vjerovatno da uključuju ​​Wi-Fi čim sertifikovani čipovi budu dostupni.

(IT mixer)