MediaTek je uspješno razvio svoj prvi 3nm čipset zasnovan na TSMC-ovoj tehnologiji

 

MediaTek je upravo potvrdio da je konačno uspio da razvije svoj prvi čipset koristeći TSMC-ov 3nm proces. Tajvanska kompanija je zvanično postala prva kompanija na svijetu koja je najavila 3nm čipset za pametne telefone, što je nesumnjivo impresivno.

Čipset bi na pametne telefone i tablete trebalo da stigne u drugoj polovini 2024. godine. To je još mnogo ranije od konkurencije, osim ako Qualcomm nešto ranije ne najavi.

„Ovo označava značajnu prekretnicu u dugogodišnjem strateškom partnerstvu između MediaTek-a i TSMC-a, pri čemu obje kompanije u potpunosti koriste svoja dostignuća u dizajnu i proizvodnji čipova kako bi zajednički kreirale vodeće u industriji SoC-ove visokih performansi i male energije“, saopštili su iz kompanije MediaTek.

Očigledno, 3nm procesna tehnologija nudi mnoga poboljšanja u odnosu na prethodne, uključujući poboljšane performanse, snagu i prinos, kao i potpunu podršku platforme kako za računarstvo visokih performansi tako i za mobilne aplikacije.

 

Značajna poboljšanja u odnosu na 5nm proces

 

MediaTek nije otkrio mnogo detalja o novom čipsetu. Oni su samo istakli da TSMC-ov 3nm proizvodni proces nudi značajna poboljšanja u odnosu na prethodni 5nm N5 proces. Napominju da je 18 odsto brži pri istoj snazi, kao i da nudi smanjenje snage za 32 odsto pri istoj brzini i povećanje logičke gustine od približno 60 odsto.

Ova poboljšanja, u kombinaciji sa ARM-ovim novim CPU i GPU jezgrama, trebalo bi da obezbijede značajan skok u odnosu na trenutnu generaciju vodećih čipseta pametnih telefona iz MediaTek, Qualcomm i Samsung.

TSMC je naznačio da potražnja za njegovim 3nm procesom ostaje velika. Kompanija je već primila prilagođene narudžbe za svoj N3E proces, najnovija 3nm ponuda, koja je uspješno prošla verifikaciju i očekuje se da će početi masovnu proizvodnju u četvrtom kvartalu.

Očekuje se da će i Apple-ov nadolazeći iPhone 15 biti opremljen 3nm čipsetima jer je kompanija sa sjedištem u Kupertinu, čini se, kupila cjelokupne dionice TSMC-a za 2023. godinu.

(IT mixer)