Dasung je lansirao prvi e-ink desktop monitor u boji od 25,3 inča koji daje sliku sličnu štampanim časopisima

 

Kineska kompanija Dasung lansirala je 25,3-inčni monitor sa E-Ink Kaleido tehnologijom ePapera u 3 boje koja je dostupna u ravnim ili zakrivljenim modelima.

Tipografi će da cijene ovu novu Dasung Paperlike ponudu, koja obećava ekran od 25,3 inča koji je mnogo ugodniji za oči u poređenju sa uobičajenim LED i OLED ekranima koji emituju plavo svjetlo na koje je većina nas možda navikla.

 

Šta je e-ink displej?

 

E-ink displej je ekran koji ima za cilj da replikuje iskustvo čitanja i pisanja na papiru. Ovi displeji su obično u sivim tonovima, ali mogu biti i u boji.

Za razliku od LCD ili OLED ekrana, e-ink ekrani se sastoje od miliona sićušnih mikrokapsula prečnika ljudske kose suspendovanih u bistroj tečnosti.

U slučaju dvopigmentnog sistema mastila e-ink, svaka mikrokapsula sadrži negativno nabijene bijele čestice i pozitivno nabijene crne čestice. Kada se primijeni pozitivno ili negativno električno polje, odgovarajuće čestice se pomjeraju na vrh mikrokapsule, čineći da to područje izgleda crno ili bijelo.

Za displeje u boji, ove mikrokapsule mogu sadržavati obojene pigmente, dok se za digitalne papirne uređaje koristi magnetna olovka za pomicanje tinte, a mali električni naboj vraća ekran u prvobitno stanje.

E-ink displeji se često nalaze na e-čitačima, kao što su Amazon Kindle tableti i digitalni „Paper“ uređaji, kao što su Remarkable 2 i Huawei MatePad Paper. Neki uređaji, kao što je Kindle Scribe, omogućavaju vam čitanje i pisanje.

 

Paperlike Color

 

Već nekoliko godina, Dasung je na misiji da smanji naprezanje očiju prilikom gledanja digitalnih displeja, a Paperlike Color ima za cilj da ponudi, kako kažu, „neuporedivu priliku da uživate u živopisnim slikama sličnim tradicionalnim LCD ekranima, a istovremeno odmarajući oči i isporučujući sliku nalik na slici koja je odštampana u novinama i časopisima.

Dasung E Ink monitor u boji
Dasung e-ink monitor u boji

Monitor ima Kaleido 3 e-ink ekran u boji od 25,3 inča sa odnosom širine i visine 16:9 i rezolucijom od 3200 x 1800. Iako je definicija boja visoka za e-ink, njegovih 4096 boja se ne može porediti sa modernim digitalnim ekranima u smislu bogatstva i živahnosti, ali to i nije bio cilj kineske kompanije.

Dasung kaže da kombinacija njegovih X-Color filtera i Turbo High Refresh Rate tehnologija povećava kontrast, osvjetljenost, jasnoću teksta, dinamičke efekte boja i, naravno, osvježavanje ekrana kako bi se ponudilo iskustvo slično LCD-u, a istovremeno smanjuje zamor očiju kod korisnika, koji dugotrajno gledaju ekran monitora.

Iako vam monitor omogućava i gledanje videa, mnogo je pogodniji za pregledavanje, čitanje i pisanje dokumenata, rad na programiranju, gledanje animacija i slične zadatke, prije svega u obrazovnom i poslovnom okruženju.

Cijena monitora je 421.602 evra, a dostupan je na portalu Indiegogo, gde je uspješno finansiran kraudfandingom.

(IT mixer)

.https://www.youtube.com/watch?v=MwUQtlYAvYA