MediaTek-ov novi Dimensity 9200+ čipset stiže na vodeće telefone kasnije ovog mjeseca

 

Tajvanska kompanija MediaTek je predstavila Dimensity 9200+, koji će se suprotstaviti Snapdragon 8 Gen 2 čipsetu. Novi MediaTek-ov čipset ne donosi spektakularna poboljšanja.

Prošle godine, MediaTek je debitovao sa Dimensity 9200. To je bio najnoviji vodeći čipset kompanije koji pokreće telefone kao što je Vivo X90 Pro. Od tada nismo vidjeli mnogo drugih uređaja koji su objavljeni s njim, ali to bi se uskoro moglo promijeniti.

MediaTek je sada najavio Dimensity 9200+, a navodno će doći na uređaje kasnije ovog mjeseca.

 

Specifikacije: Dimensity 9200 i Dimensity 9200+

 

Dimensity 9200 je osmojezgreni čipset koji je lansiran sa Armovim Cortex-X3 prime jezgrom uparenim sa tri Cortex-A715 jezgra, četiri Cortex A510R jezgra i Mali G715 GPU. Takođe je imao kompanijski APU 6. generacije (APU 690) i kompanijski Imagiq 890 ISP. Kao što smo očekivali od ovih „Plus“ čipseta, Dimensity 9200+ je u velikoj mjeri isti čipset, ali sa nešto većim taktovima.

MediaTek Dimensity 9200+: Specifikacije

Kao što možete vidjeti iz gore navedene tabele, nema mnogo promjena na Dimensity 9200+. To je u osnovi samo povećanje takta u CPU-u i GPU-u i ništa drugo, iako je to normalno kada su u pitanju ovakve nadogradnje u sredini ciklusa.

Tako glavna CPU Cortex-X3 jezgra sada dostiže brzinu takta od 3,35 GHz (sa 3,05 GHz), dok Cortex-A715 jezgre sada dostižu brzinu takta od 3 GHz (sa 2,85 GHz). Cortex-A510 jezgre i dalje imaju brzinu takta od 1,8 GHz. U svakom slučaju, brzina takta glavne jezgre je gotovo identična onoj od 3,36 GHz na Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy čipsetu.

 

Nadograđene ključne funkcije

 

Svakako treba spomenuti nadograđene ključne funkcije snimanja fotografija i video-zapisa koje uključuju:

  • AI procesor APU 690 šeste generacije visokih performansi i energetske efikasnosti kako bi omogućio AI smanjenja šuma (AI-NR) i AI Super High Resolution (AI-SR) putem trenutnog fokusa i tehnologije dubinske oštrine s više razina.
  • Imagiq 890 slikovni procesor koji pomaže kod snimanja u okruženjima sa slabim osvjetljenjem dobijaju se fotografije i video-zapisi sa optimalnom oštrinom kontrasta i bogatijim detaljima
  • MiraVision 890 – može da pruži glatkiji učinak prikaza podržavajući tehnologiju dinamičke prilagodbe brzine osvježavanja i tehnologiju smanjenja zamućenja pokreta (Motion Blur Reduction).

MediaTek nije iznio nikakve detalje o tome koji procenat poboljšanja bi trebalo da  vidimo, osim poboljšanja grafičkih performansi od 17%. Malo je vjerovatno da će razlike biti primjećene u svakodnevnoj upotrebi.

Prvi mobilni telefon biće lansiran u drugom kvartalu. Očekuje se da će u to vrijeme, za igrače mobilnih igara koji cijene kontrolu nad performansama igre, moći dobiti tri najmoćnija vrhunca nadogradnje, a to su živopisnije i impresivnije iskustvo igre, visoku stopu osvježavanja i ultra-glatki vizueelni prikazi igre. Prema glasinama, među modelima je serija iQOO Neo.

(IT mixer)