ERNIE Bot je sada dostupan za preuzimanje iz prodavnica aplikacija ili sa Baiduove web stranice

 

Baidu je objavio da je ERNIE Bot dostupan širom svijeta, ali je korisnicima potreban kineski broj da bi se registrovali i prijavili. Aplikacija Baidu je dostupna u američkim prodavnicama aplikacija za Android i iOS, ali je samo na kineskom.

Baidu je takođe otvorio tržište dodataka za ERNIE Bot.

Predstavnici kompanije rekli su da je ERNIE Bot premašio milion korisnika u prvih 19 sati od lansiranja, prenosi The Verge.

Baidu ERNIE bot se izdvaja od drugih jezičkih modela po sposobnosti da integriše opsežno znanje sa ogromnim podacima, što rezultira izuzetnim razumijevanjem i generisanjem sposobnosti

Kompanija je u saopštenju poslatom e-poštom rekla da, pored ERNIE Bota, planira da pokrene „paket novih AI aplikacija koje omogućavaju korisnicima da u potpunosti iskuse četiri osnovne sposobnosti generativne AI: razumijevanje, generisanje, rezonovanje i memorija.”

Suosnivač i izvršni direktor Baidua Robin Li je u istoj izjavi naveo da će kompanija moći da prikupi „ogromnu i vrijednu povratnu informaciju iz stvarnog svijeta“ kako bi poboljšala svoj osnovni model, koji se takođe zove ERNIE, i donijela više inovacija u ERNIE Bot.

Baiduov generativni AI chatbot  je imao komplikovano putovanje, posebno nakon što je prvi demo razočarao investitore koristeći unaprijed snimljene video zapise.

ERNIE proširuje u niz naprednih velikih modela koji mogu da obavljaju širok spektar zadataka, uključujući razumijevanje jezika, generisanje jezika (ERNIE 3.0 Titan) i generisanje teksta u sliku (ERNIE-ViLG).

 

Kineske generativne smjernice

 

Reuters je izvijestio da su Baidu i druge kompanije morale da podnesu bezbjednosne procjene vladi i dokažu usklađenost sa kineskim generativnim smjernicama za vještačku inteligenciju prije nego što su komercijalno pokrenute.

Prema kineskim generativnim smjernicama za vještačku inteligenciju, kompanije moraju „da se pridržavaju osnovnih vijrednosti socijalizma“, a svi podaci o obuci za modele fondacija moraju da potiču iz izvora koje vlada smatra legitimnim.

(IT mixer)