Kineski pretraživački gigant Baidu planira proizvoditi električna vozila uz pomoć Geely-ja, najvećeg privatnog proizvođača automobila u zemlji, navodi se u novom izvještaju Reutersa. To je najnoviji kineski konglomerat koji se otisnuo na procvjetalo tržište električnih vozila, prateći trgovačke gigante Alibaba i Didi Chuxing.

Izrada električnih vozila takođe bi predstavljala proširenje Baiduove ambicije da se razgrana u transport. Baidu je već godinama radio na samovozećoj tehnologiji i vodeća je kineska kompanija u prostoru autonomnih vozila.

Baidu će s Geelyjem vjerovatno osnovati novo zajedničko ulaganje za električna vozila, izvještava Reuters i razviće softver za vozilo dok će se Geely fokusirati na hardver. Konkretno, Baidu i Geely pregovaraju o korištenju skalabilne platforme električnih vozila koju je objavio krajem prošle godine. Ali Baidu će posjedovati većinski udio u novoj kompaniji i stoga će kontrolisati njezin smjer.

Kineska vlada godinama je fokusirala svoje najveće kompanije na razvoj zelene tehnologije u pokušaju da dotuče druge svjetske sile. Peking je insinuirao da je zabrana korištenja benzinskih automobila na pomolu od 2017. godine (prije nego što je konačno uspostavila politiku krajem prošle godine) i najavio izdašnu politiku subvencija za čista vozila, što je dovelo do nevjerovatnog procvata pokretanja startup-a vezanih za električnih vozila.

Geely i sam ima velike ambicije. Kompanija je već vlasnik Volva i ima partnerstvo s matičnom kompanijom Mercedes-Benz Daimler. Ali, takođe ima svoje ruke u svemu, od putničkih bespilotnih letjelica, preko brze željeznice, do novo predložene satelitske mreže.

(TheVerge)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.