Idejno rješenje za avion koji bi spasio mnoge živote u avionskim nesrećama

 

Ukrajinac Vladimir Nikolajevič Tatarenko osmislio je idejno rješenje za problem bezbjednosti u avionima. Ukoliko njegov projekat zaživi i avion „Aircraft“ poleti — moglo bi se spasiti mnogo života.

Naime, avion se smatra najbezbjednijim prevoznim sredstvom na svijetu, ali u slučaju nezgode — smrt je gotovo zagarantovana.

Naučnik Tatrenko osmislio je „Aircraft“ — avion koji bi imao odvojivu putničku kabinu koja bi se u slučaju nezgode odvojila od nosa aviona i padobranom spustila na zemlju.

Tokom prizemljenja aktivirala bi se i vazdušna postolja. U tom slučaju samo sletanje ne bi bilo grubo.

Tokom dizajniranja bila bi upotrebljena postojeća tehnologija korišćenja kevlarnih i karbonskih kompozita za trup, krila, zakrilce, spojlere, prostirke i rep. Time bi se omogućilo djelomično nadoknađivanje povećanja težine padobranskog sistema. Preliminarni proračuni pokazuju da bi se težina aviona malo povećala.

Cilj ovakvog projekta je da se gubici ljudskih života u avionskim nesrećama potpuno iskorijene.

Za sada je riječ samo o prijedlogu, ali, ukoliko projekat zaživi, možemo očekivati pravu revoluciju u bezbjednosti avio-saobraćaja.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.