Apple je kupio kompaniju NextVR, koja razvija uređaje koje gledaocu daju utisak da je na sportskom borilištu, koncertu…

 

Ako vam se ne sviđa Bundesliga bez gledaoca ni korejski bejzbol s gledaocima od kartona, provjerite kako jedna od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija vidi sport u budućnosti. Apple je, prema informacijama nekih specijalizovanih medija, a o tome je nagovjestio i IT mixer, za 100 miliona dolara kupio NextVR, kompaniju koja se bavi razvojem tehnologija virtuelne stvarnosti.

NextVR-ov softver uz odgovarajuću napravu daje gledaocu utisak da je na sportskom borilištu, koncertu ili drugim događanjima na kojima se dosad okupljalo puno ljudi.
Zaista je riječ o jednoj od najnaprednijih kompanija u tom polju. Sa njihovom tehnologijom gledaoci u Americi su mogli na drukčiji način da dožive takmičenja u NBA ligi ili prate vijesti CNN-a.

Apple dosad nije komentarisao tu odluku, ali može se otprilike nazreti razlog zbog kojeg je kupio tu kompaniju. Naime, Google je već imao Google Glass koji nije posebno uspio, a u Apple-u očigledno smatraju da od te ideje mogu napraviti puno bolji posao. Ne bi bilo prvi put da kalifornijska kompanija napravi hit od nečega što bi neko drugi odbacio ili ne bi znao dobro da plasira.

 

Apple zadao udarac konkurenciji

 

Takođe, ovo i nije prva kompanija iz polja virtuelne i proširene stvarnosti koju je Apple kupio. Akvizicije kompanija poput Power VR-a ili Flyby Medie dogodile su se već 2014. odnosno 2016.

Značajna je i akvizicija Vrvane, kanadskog proizvođača elektronskih aparat zajedno s još nekim kompanijama. To prilično jasno upućuje gdje kompanija Apple vidi budućnost, naročito nakon pandemije.

Tržište virtuelne, ali i poboljšane stvarnosti, često je bila bombastično najavljivana kao tema velikih događaja, poput Consumer Electronics Showa u Las Vegasu. Ali, dosad nije ispunila očekivanja i ponudila neki ozbiljniji potencijal za rast.

Definitivno će u tome bitnu ulogu da igra NextVR. Dodatno, kupovinom NextVR-a Apple je zadao udarac i konkurenciji poput Huawei-ja, HTC-a, Microsoft-a, Lenova. Oni su svi koristili tehnologiju te kompanije za svoje gadgete u svrhu gledanja događaja uživo. NextVR drži čak 40 patenata, posebno u području poboljšanja strimanja upravo tehnologijama virtuelne stvarnosti.

 

Sve se vrti oko novca

 

Kako izgleda doživljaj gledanja sportskih događaja putem aplikacije tvrtke NextVR? Jasno je to iz njezinih promotivnih spotova. Cilj je postići utisak da ste upravo na samom borilištu. Korišćenjem odgovarajućeg uređaja taj se doživljaj pojačava do krajnje uvjerljivosti, jer daje mogućnost dobijanja dodatnih informacija promjene ugla gledanja i slično.

Ali, postoji i pozadinska priča, ona koja se vrti oko novca. Kompanija NextVR nije uspjela prikupiti novac u novoj rundi finansiranja prije godinu dana što je rezultovalo smanjenjem broja zaposlenih za 40%. I tako je bilo neizbježno da kompaniju kupi netko znatno veći, a čini se,

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.