Apple će da kupi startup kompaniju za VR video streaming NextVR za 100 miliona dolara i time će napraviti veliki skok na tržište virtuelne stvarnosti

 

Prema glasinama, Apple planira da kupi startup kompaniju za VR video streaming koji se zove NextVR, za 100 miliona dolara. NextVR ima više od decenije iskustva u prenosu događaja uživo u virtuelnoj stvarnosti u slušalicama kompanija Sony, Oculus, HTC i druge.

Prema 9to5Mac-u, NextVR sa sjedištem u Kaliforniji drži patente na tehnologiju za povećanje nivoa videa koja se koristi u visokokvalitetnom streamingu za slušalice.

NextVR ima više od 40 patenata za ovu tehnologiju, ali uprkos svom portfelju, nije uspjela da dođe do znatnijeg finansiranja u 2019. godini. Kompanija je zbog toga smanjila 40% svog osoblja, iako je partner sa NBA, Wimbledon i druge sportske događaje za live streaming.

Iznenađujuće je da bi Apple krenuo ovim putem budući da kompanija nije pokazala interes za virtuelnu stvarnost, osim za demo verziju iMac Pro Star Wars koja je bila fokusirana na programere.

Osim vrhunskog Mac-a, većina Appleovih MacBookova i Mac Mini-a nisu ni VR spremni jer isporučuju integrisanu grafiku, a ne diskretna rješenja. To znači da čak i ako instališete Windows na ove Mac-ove, grafika će vas odbiti od upotrebe VR slušalica s ovim uređajima.

Kad je u pitanju proširena stvarnost Apple je u budućnosti fokusiran na laser. Kompanija je razvila API nazvan ARKit posebno za ovu svrhu. Postoji više od milijardu iOS uređaja koji na divlje rade s proširenom stvarnošću (Augmented Reality). Nedavno ažuriranje iPad Pro-a isporučuje se čak i sa LiDAR skenerom, što poboljšava tačnost skeniranja uređaja za aplikacije proširene stvarnosti.

Kada je riječ o aplikacijama, Apple ima najveću kolekciju AR aplikacija u App Store-u, u raznim kategorijama poput igara, obrazovanja, zdravlja… Očekuje se da će sve to biti temelj za Appleove naočare proširene stvarnosti, koje će navodno biti pokrenute 2022. godine.

Korisnicima će super biti skok ove kompanije na tržište virtuelne stvarnosti i svaka konkurencija Oculusu i Valveu biće dobra. Međutim, izgledom Apple-a uopće nije hardverski pripremljen za nadmetanje na ovom tržištu. Moglo bi se ispostaviti da je Appleova akvizicija možda samo fokusirana na patente koji NextVR ima.

(ITmixer)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.