Prestigao je Firefox nakon svega nekoliko mjeseci

 

Microsoftov rizik sa Chromium preglednikom Edge izgleda da se isplatio, barem u kratkom roku. Kompanija Bleeping Computer primijetila je da je Edge sada drugi najpopularniji web pretraživač na desktop platformi zasnovan. NetMarketShare je softveru u martu dao gotovo 7,6 posto tržišta, istiskujući padajući Mozilla Firefox s gotovo 7,2 posto. Microsoft Edge i dalje zaostaje za 68,5 posto Google Chrome-a, ali to ne umanjuje podvig za ovaj preglednik koji je postigao za svega tri mjeseca.

Pročitajte još: Office 365 postaje Microsoft 365 i dobija neke zanimljive novine

Nije teško zaviriti zašto Edge može tako brzo rasti. Njegov status podrazumijevanog browser-a za Windows pomaže, kao i Microsoftov ukupni učinak. Međutim, pomaže i to da verzija zasnovana na Chromiumu eliminiše mnoge pritužbe na staru verziju Edge-a koja se pokreće na Microsoftovom sopstvenom endžinu, poput kompatibilnosti, brzine i raspona dostupnih ekstenzija. Stari softver imao je reputaciju preglednika koji ste koristili isključivo za preuzimanje drugih pretraživača – sada je dovoljno dobar da vam možda neće trebati drugi pregledač.

Nije da je Google nužno zabrinut. Dok Edge potiče ljude da koriste Microsoftove usluge preko Google-ovih, promjena enžina takođe učvršćuje Chromiumov zahvat na webu. Programeri mogu biti manje skloni stvarati web stranice koje su zavisne od pretraživača, umjesto da se optimizuju za Google endžin, a to bi moglo naštetiti ljudima koji bi radije koristili Firefox, Safari ili druge alternative.

(Engadget)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.