Nokia 8.3 je Nokijin prvi 5G pametni telefon i iako još nije u prodaji već sada znamo sve o novom smartfonu.

 

Premijerno je predstavljen na posebnom online eventu još u martu ove godine. Kažu da Nokia 8.3 5G podržava najviše 5G bandova do sada tako da je po tome možda i poseban.

Po karakteristikama radi se o smartfonu više srednje klase. Po cijeni je veoma zanimljiv, a dodajmo tome i da će imati redovne Android nadogradnje u naredne 3 godine pa vjerujemo da će se odlično prodavati.

Radi se o nasljedniku modela Nokia 8.1 pametnog telefona. U gornjem lijevom dijelu ekrana ima rupicu u kojoj je smještena prednja kamera od 24MP.

Ima četverostruku zadnju kameru. Glavna kamera od 64MP, zatim 12MP širokougaona koja je odlična za snimanje u uslovima slabog osvjetljenja zahvaljujući veličini piksela od 2.8um (Super Pixel) size i može snimiti 4K UHD. Treća je od 2MP (dubinska) i 2MP (makro). Sve četiri kamere imaju poznatu ZEISS optiku.
Zadnje kamere su kružno postavljene kao što možete vidjeti u videu.

Po dizajnu je blago zaobljen sa svih strana. U donjem dijelu ima “bradicu” u kojoj je upisan logo kompanije. Čitač otiska prsta je postavljen bočno, nalazi se u tipki za paljenje uređaja.

Sam ekran je veliki 6,81 inčni PureDisplay FHD+ rezolucije i omjera 20:9, a zahvaljujući Pixelworks čipu može konvertovati SDR u HDR. Inače radi na Snapdragonu 765G uz 6GB/8GB LPDDR4X RAM-a i 64GB/128GB interne memorije.

 

Uređivanje videa u holivudskom stilu

 

Zahvaljujući saradnji sa ZEISS-om pronaći ćete i zanimljive kino efekte, kao i mogućnost profesionalnog uređivanja videa u, kako kažu, holivudskom stilu, s efektima kao što su Blue Flare ili Anamorphic. Tu je i poseban način snimanja – Action Cam. Energiju crpi iz baterije od 4500mAh koja podržava brzo punjenje (18W), ima audio ulaz, FM Radio, OZO Audio, a podržava Bluetooth 5.0 i dual-band Wi-Fi. Naravno, radi na Android 10 OS-u.

Početna najavljena cijena je 599 evra, a očekujemo da će se u prodaji pojaviti početkom ljeta, vjerojatno već idući mjesec i to u Polar Night boji.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.