Android i iOS dva su najpoznatija (i trenutno jedina) operacijska sistema za pametne telefone. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke, a svaki korisnik, u zavisnosti da li koristi Android telefon ili iPhone, reći će vam da je baš onaj sistem kojeg on koristi ”bolji”. S obzirom na to da jedan ima prednosti koje drugi nema, nije neobično da se s vremena na vrijeme može da se dogodi da korisnik sa Androida pređe na iOS (i obrnuto).

U slučaju da ste i vi jedan od onih koji su odlučili prebaciti se sa Androida na iPhone ovaj članak je baš za vas. Vjerojatno se pitate (naročito ako ste na svom Androidu za vrijeme korišćenja ”skupili” nezanemarljiv broj aplikacija, muzike, fotografija, videozapisa, kontakata i ostalih stvari) da li je moguće se sve te stvari nekako prebacie sa Androida na iOS. Dobra vijest je da ćete većinu stvari uspjeti da prebacite. Koje ćete tačno sve stvari moći da prebacite sa Androida na iOS prilikom prelaska na iOS pročitajte u nastavku.

 

iPhone bez iTunes-a, zaboravite!

 

iTunes je jedna od najvažnijih stvari koju ćete morati da imate. Možda ste se već dosad susretali sa iTunesom. Možda niste (lako je moguće jer Android koristi druge programe za sličnu namjenu).

Nekad je iTunes bio jedini način da korisnik ima kontrolu nad onim kakav sadržaj će prebaciti na svoj iPhone, to više nije tako. Danas osim iTunesa postoje različiti načini mrežnog, odnosno cloud načina skladištenja podataka (kao što je recimo iCloud). No iTunes je i dalje vrlo koristan alat.

Najjednostavniji način kako da svoje podatke prebacite sa Androida na iOS je baš preko iTunesa. Alat je dostupan za besplatno skidanje sa Appleovih službenih stranica nakon čega ga samo treba da instališete na svoj računar (postoje Windows, Mac i Linux verzije iTunesa).

 

Sadržaj treba da sinhronizujete

 

Jedna od ključnih stvari prije nego što obavite konačan i onaj zadnji korak koji vodi prema potpunom prelasku na iPhone jest sinhronizacija Android uređaja sa računarom. Sinhronizovati ili uskladiti Android sa računarom znači usklađivanje svega onoga što se nalazi na Android pametnom uređaju sa računarom (a to znači muzika, kontakti, fotografije, videozapisi i drugo). Ako to već niste učinili prije prebacivanja na iPhone sve ono što vam je važno i koje bi vam moglo zatrebati obavezno prebacite sa Androida na svoj računar.

 

Šta možemo da prebaciti sa Androida na iPhone?

 

Kada smo napravili sigurnosnu kopiju svega onoga što bi nam treba sa naših starih Android uređaja, možemo da razmišljamo o tome kakve sve datoteke možemo da prebacimo. Nešto više o tome ćemo reći u nastavku teksta.

 

Muziku možemo da prebacimo samo ako nije autorski zaštićena

 

Muzika je nešto oko čega se velika većina korisnika brine kada je u pitanju prebacivanje sa Androida na iOS. Zamislite da na svom Androidu imate veliku kolekciju pjesama i da želite da pređete na iOS. Naravno da bi vam bilo od velike važnosti saznanje možete li uopšte tu muziku da prenesete na iOS ili ne. Ipak, dobra stvar je u tome da u velikoj većini slučajeva svoju muziku sa Androida možete nesmetano prenijeti na iOS.

U slučaju da je muzika koju želite da prenesete sa Androida na iOS oslobođena od bilo kakvih autorskih prava (odnosno ako je ”DRM free”) moći ćete je vrlo lako da prebacite na iPhone. Samo je dodate u iTunes i povežete sa svojim iPhoneom. Ako je muzika vezana nekakvim autorskim pravima onda bi trebalo da instališete posebnu aplikaciju kako biste tu muziku mogli odobriti za prebacivanje. Stvar kod ovakve muzike jest što neka od njih nema podršku na iPhoneu, tako da bi do određenih problema kod prebacivanje muzike moglo doći ukoliko imate velik broj pjesama (ili albuma) koji su zaštićeni autorskim pravima.

S obzirom na to da se datoteke sa Windows Medija playera ne mogu pokretati na iPhoneu najbolje bi bilo da ih dodate na iTunes, prebacite ih u MP3 ili AAC format i nakon toga ih sinhronizujete. Međutim, ako svoju muziku slušate preko streaming usluga (kao što je recimo Spotify) sva vaša muzika biće sačuvana. Samo bi trebalo da na iPhone skinete aplikacije tih streaming usluga, ulogujete se u njih i to je sve.

 

Foto i video ćete moći da prebacite

 

Osim muzike, velika većina novih korisnika iPhonea željeće da prebace fotografije i videozapise. Kod prebacivanja ovakvih vrsta multimedijalnog sadržaja sinhronizacija će biti možda od najveće koristi.

Ako ste sve svoje fotografije i videozapise prebacili sa Androida na računar onda ne biste trebali da imate nikakve probleme kod prebacivanja istih na iPhone. Samo spojite svoj iPhone na računar i možete da počnete sa prebacivanjem.

 

Šta uraditi sa aplikacijama?

 

Logično, Android verzija aplikacije neće da radi na iPhoneu isto tako kao što iPhone aplikacija neće da radi na Androidu. To znači da aplikacije sa Androida neće moći da se prebaci na iPhone. Ali, ono što je pozitivna stvar u ovoj priči je ta što danas postoji solidan broj iOS verzija Android aplikacija koje korisnici mogu skinuti sa Apple Trgovine.

Jednostavno idite u Apple Store i ondje potražite svoje omiljene Android aplikacije. Samo imajte na umu da i kad ih skinete podaci te aplikacije koji su bili na Android uređaju ostaju ondje, to jest ne možete ih prebaciti na iPhone.

 

Kontakti i kalendar moći ćete da uskladite sa iPhoneom

 

Postoje dva moguća načina kako da sve svoje kontakte sa Androida prebacite na iPhone.

Jedan način uključuje usklađivanje Android uređaja sa računarom i prebacivanje svih kontakata na Windows Adress Book ili Outlook Express. Drugi način je skladištenje kontakata na mrežne alate kao što su Yahoo Adress Book ili još prikladnije u Google Kontakte. Sa ovih alata jednostavno sve vaše kontakte možete da prebacite na iPhone.

Za kalendar vrijedi isto pravilo. Ako koristite mrežni kalendar samo se pobrinite da je on ažuriran i jednostavno ga uskladite sa svojim iPhone ljubimcem.

 

Filmovi i serije podliježu autorskim pravima kao muzika

 

A to u prijevodu znači da ako su filmovi, odnosno serije koje biste željeli da prebacite sa Androida na iPhone zaštićeni autorskim pravima vrlo je vjerojatno da to nećete moći i da učinite. Ako su u Windows Media formatu također ih nećete moći da pokrenete na iPhoneu. U slučaju da ste film ili seriju kupili preko aplikacije idite u Apple Store i ondje potražite iOS verziju te aplikacije.

(IT mixer/PC chip)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.