Proslavljajući 100. godišnjicu Bentley-a, koncept EXP 100 GT ima autonomni režim vožnje, digitalni lični asistent i 6.000 LED svjetala

Moderni automobili razvijaju se zapanjujućim tempom, ali za mnoge postoji opasnost da se svi kreću prema istoj homogenoj, elektrificiranoj, samousmjernoj budućnosti koja oduzima užitke entuzijastima. Niko nije zabrinutiji od toga kao Bentley, koji se trudi da razvije buduće automobile koji prihvataju tehnološke promjene, zadržavajući užitak vozača.

Bentleyjeva velika srebrna nada za svjetliju budućnost je EXP 100 GT. To je električni, polu-autonomni konceptni automobil koji pokazuje Bentleyevu viziju onoga što će njegovi GT automobili izgledati za 35 godina, a to je i 100. rođendanski poklon kompanije.

 

Bentley EXP 100 GT dizajnersko rjesenje

Estetski gledano, EXP 100 GT je u najmanju ruku upadljiv. Elegantno tijelo napravljeno je od laganog aluminijuma i ugljeničnih vlakana. Dugačak skoro 6 metara i širok 2,4 metra, znatno je veći od čak i Range Rover-a, ali svoje dimenzije prikriva zahvaljujući elegantnim proporcijama i bogatstvu impresivnih detalja.

Prednja strana je čista, futuristička agresija. Odlikuje se novom Bentley Maskotom „Flying B“, razvijenom za stogodišnjicu kompanije, zajedno sa okruglim prednjim svetlima koja se prelivaju u masivnu rešetku sa 6.000 LED svetala.

Možda se čini malo kičasto, ali služi svrsi. Može da se upali u pozdravnom redoslijedu kada osjeti da se vozač približava i može da se koristi za upozoravanje pješaka kada EXP 100 GT radi u autonomnom načinu rada. Potpuno je nepraktično, naravno – zamislite koliki će vam biti račun za popravke nakon manjeg udesa – ali je ipak zapanjujuća.

 

Vrata od 2 metra

 

U profilu, EXP 100 GT ima brojne karakteristične Bentley dizajnerske karakteristike, uključujući i čuveni stražnji prsten, pozajmljen od R tipa Continental. Ono što nije prepoznatljivo ni iz jednog prethodnog Bentleysa su vrata. Ona su široka 2 metra i mogu se okrenuti prema van i prema gore. Na njihovoj najvišoj tački mjere se skoro 3 metra.

dizajnersko rjesenje

Sa zadnje strane, prilikom kočenja uključuju se LED kočiona svetla, pojačana 3D OLED ekranima, koji mogu da dodaju animiranu grafiku kako bi se automobil istakao.

Mnogi će biti razočarani kada saznaju da iza te ogromne prednje rešetke nema ni traga od poznatog W12 motora. U svom trenutnom izgledu, EXP 100 GT je potpuno električni. Koristi četiri motora koji proizvode okretni moment od 1.106 Nm i 1,400 konjskih snaga, što je dovoljno za ubrzanje do 100 km na sat za 2.5 sekunde i maksimalnu brzinu od 300 km/h.

Iako ne znamo tačno kakvo je rješenje za baterije, Bentley kaže da će obezbijediti pet puta veću gustinu energije od današnjih litijum-jonskih baterija, i da će težiti samo 1.900 kg dok će još uvek imati domet od 700 km. Bićete u mogućnosti da napunite bateriju na 80% svog ukupnog kapaciteta u samo 15 minuta – hipotetički, naravno.

 

Materijali koji se nadovezuju jedan na drugi

 

Dizajn enterijera Bentley EXP 100 GT je bliži vanzemaljskom svemirskom brodu nego tradicionalnom automobilu, ali pažljivo pogledajte i naći ćete brojne prepoznatljive Bentley osobine. Na primer, postoji neka poznata forma na instrument tabli, i vjerovatno neće biti iznenađenje da saznate da je Bentley obogatio EXP 100 GT najfinijim materijalima.

Ono što je najimpresivnije je kako svi ovi materijali teku zajedno. Uzorak vezenja u tekstilu odgovara uzorku u koži, a to se također replikuje u drvetu. Pažnja posvećena detaljima i izradi je izuzetna.

 

Biometrijska sedišta se pomeraju i prilagođavaju potrebama vašeg tela bez potrebe da ih podešavate

To je, naravno, oplemenjeno pametnom tehnologijom kao što su prilagodljiva biometrijska sjedišta. Oni prate temperaturu tijela i položaja i mogu da koriste reaktivne površine sjedišta da bi promijenili na određeni nivo kako bi vam olakšali rad.

EXP 100 GT koristi inovativni stakleni krov ugrađen s prizmama koji može da skuplja svjetlo i da ga prenosi u kabinu pomoću optičkih vlakana. Ideja je da se može prikupiti prirodna svjetlost i onda se ona koristi na vaš zahtjev. Može, na primjer, da zabilježi svjetlosne karakteristike zalaska sunca na putovanju kojeg ste doživjeli, a zatim da ‘ponovi’ svjetlo s tog putovanja, omogućujući vam da iskusite slične uslove u automobilu, bez obzira na doba dana.

Možda je još korisnije što stakleni krov može da bude potpuno proziran ili neproziran, što vam omogućava da uživate u osjećaju otvorenosti na otvorenom, ali i da povećaju privatnost kad to želite.

Sve takve postavke mogu da se kontrolišu pomoću serije pokreta koje nadzire središnji dio Cumbria Crystal.

Autonomni režim vožnje je opcioni sa EXP 100 GT. U režimu samostalne vožnje, volan može da se povuče, prednja sedišta se okreću i možete da koristite Bentleyjevog ličnog asistenta. Razmislite o Siri ili Alexa na steroidima, s tim da vam automobil daje informacije na osnovu onoga šta se dešava, dok vi posmatrate kroz prozore ili vjetrobranska stakla u bilo kom trenutku.

 

Od uzvišenog do jedva uvjerljivog

 

Neosporno najčudnija karakteristika EXP 100 GT je sistem za isporuku kertridža u centralnoj konzoli, koji može da isporuči ​​robu i ‘usluge’ putnicima iz sistema za skladištenje ispod poklopca motora, koji je dostupan svima kada vozač to odobri. Proizvodi se mogu ostaviti ispod poklopca unutar prilagođenog kertridža od strane konsijerža ili vozača za isporuku, a oni se kasnije mogu uvlačiti u kokpit.

Ima još mnogo toga da se razgovara o ovom automobilu. Bentley apsolutno nadahnjuje sa mnoštvom mogućnosti koje se kreću od uzvišenog do jedva uvjerljivog.

Postoje čak i aktivni vazdušni točkovi. Gume mogu da promjene oblik i dezen gaznog sloja i mogu na komandu, koristeći piezoelektrične motore, da optimizuju prijanjanje u različitim vremenskim uslovima.

Da li će se bilo koja od ovih tehnologija pojaviti u skorije vreme ostaje da se vidi, naravno, ali jasno je da Bentley gura brod i razmišlja o budućnosti, a ko zna možda će jednog dana ovakvi automobili da postanu stvarnost. Događale su se i čudnije stvari.

(IT mixer/CNET)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.