Honda Motor udvostručuje broj softverskih inžinjera/programera na 10.000 do 2030. godine jer pomjeraju tradicionalnu proizvodnju ka razvoju softvera i softverskom poslovanju poput kompanije Tesla

 

Kako bi se okrenuo razvoju softvera, japanski proizvođač automobila Honda ojačava svoje partnerstvo sa KPIT Technologies, indijskim programerom softvera kako bi povećao broj softverskih inženjera koji če da rade za kompaniju za 1.100 na 2.000 objavio je Nikkei Asia.

Honda će takođe da zaposli više stručnjaka za softver. „Željeli bismo stvoriti tim za softversko inženjerstvo“ sastavljen od ljudi unutar i izvan kompanije, rekao je Shinji Aoyama, izvršni potpredsjednik u Hondi.

 

Toyota prekvalifikuje 9.000 radnika

 

Toyota takođe proširuje svoje rangove u oblasti softverskog inženjeringa. Najveći svjetski proizvođač automobila će do 2025. godine prekvalifikovati oko 9.000 radnika.

Zbog toga će radnici koji se bave proizvodnjom i prodajom prekvalifikovati jer Toyota želi da ojača svoje poslovanje na električnim vozilima i autonomnoj vožnji.

Toyota predviđa da će do 2025. imati 18.000 softverskih inženjera na nivou cijele grupe. Jedinica za autonomnu vožnju kompanije, koju je istakla Toyota, će da igra ključnu ulogu u novom softverskom pokretanju. Softverski inženjeri trenutno čine polovinu zaposlenih u srednjim karijerama kod proizvođača automobila.

Za japanske proizvođače automobila Tesla je primjer kako se podiže profitabilnost proizvodnje automobila. Američki proizvođač električnih vozila ostvaruje pet puta veći profit od svakog prodatog automobila od Toyote.

Mnogi vjeruju da je Teslina snaga u razvoju softvera. Kompanija koristi softverske nadogradnje kako bi dodala nove karakteristike vozilima koja je već prodala, održavajući ih ažuriranim i konkurentnim na isplativ način.

Razvoj softvera je radno intenzivan proces, što znači da broj softverskih inženjera može odrediti konkurentnost proizvođača automobila.

Danas se na vozilo može montirati gotovo 100 elektronskih kontrolnih jedinica u poređenju sa samo nekoliko desetina u prošlosti i zahtijeva čak 100 miliona linija koda.

 

General Motors nudi visoke plate

 

Ostali proizvođači automobila takođe jačaju svoje sposobnosti softverskog inženjeringa.

Kako bi privukao tehnološke talente, General Motors sada nudi isti nivo plata IT inženjerima kao što to rade velike tehnološke kompanije.

Mercedes-Benz će udvostručiti broj istraživačkog i razvojnog osoblja u Pekingu na 2.000 između 2020. i 2023. godine, jer njemački proizvođač automobila izoštrava fokus na najvećem svjetskom tržištu automobila.

Volkswagen je morao odgoditi lansiranje svog Porsche Macan EV na 2024. zbog problema u razvoju softvera.

Kineski proizvođači električnih vozila odlučili su se fokusirati na razvoj proizvoda, a ne na softver. Kako bi skratili vrijeme isporuke, rado koriste operativne sisteme ili sisteme za autonomnu vožnju koje su razvile lokalne kompjuterske kompanije kao što je Huawei.

(IT mixer)