Kompanija Honda planira da lansira 30 EV modela do 2030. godine sa obimom proizvodnje od 2 miliona električnih vozila godišnje

 

Prošle godine, Honda je otkrila da namjerava da preusmjeri svu prodaju automobila na elektična vozila i gorivim ćelijama do 2040. godine

Da bi posao postepenog ukidanja automobila na gas bio izvodljiv, potreban je širok izbor vozila sa nultom emisijom koje će kupci moći da biraju. Proizvođač automobila sada je objavio da će potrošiti 5 biliona jena odnosno oko 40 milijardi dolara na napore za elektrifikaciju u narednih 10 godina.

Takođe, kompanija je rekla da planira da lansira 30 EV modela do 2030. godine sa obimom proizvodnje od 2 miliona vozila godišnje. Cilj kompanije je da električna vozila čine 40 odsto voznog parka do kraja decenije.

carVertical banner - sponsored

 

Ultra jeftini mini EV model

 

Prema izvještajima TechCrunch-a, Honda planira da pokrene proizvodnju u Japanu uvođenjem ultra jeftinog mini EV modela čija bi cijena bila 8.000 dolara do 2024. godine. Takođe će objaviti električna vozila Prologue i Acura, koja su razvijena zajedno u saradnji sa GM-om.

Početkom aprila, Honda i GM su objavili da zajedno rade na zajedničkom razvoju serije pristupačnih EV zasnovanih na globalnoj arhitekturi i GM-ovoj tehnologiji baterija Ultium.

Međutim, Honda ima planove koji ne uključuju GM i koristi dio svog budžeta od 40 milijardi dolara za razvoj sopstvene platforme za elektrifikaciju. Takođe, istražuje mogućnost udruživanja sa drugim kompanijama za proizvodnju baterija.

Pored toga, ulaže 43 milijarde jena (343 miliona dolara) u izgradnju demonstracione linije za solid-state baterije do 2024. godine.

Izvršni direktor Honde Toshihiro Mibe je ponovio da se prilikom elektrifikacije vodi računa o tome da postoji solidno prisustvo u Kini, koja je trenutno najveće svjetsko tržište električnih vozila.

Kao što je kompanija najavljivala u prošlosti, Mibe je rekao da će Honda lansirati 10 novih modela u Kini pod brendom e:N serije do 2027. godine. Kompanija će takođe izgraditi fabrike u Guangdžou i Vuhanu za proizvodnju svojih električnih vozila za tu zemlju.

(Engadget)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.