Anonimni način rada ili privatno pregledavanje korisno je ako ne želite da drugi u kući, kancelariji, školi znaju šta namjeravate

 

Apple je bio prvi koji je predstavio opciju privatnog pregledavanja sa Safarijem, Google je bio taj koji je smislio pojam “Incognito Mode” kako bi opisao anonimni način rada u Chrome-u.

Anonimni način rada kao primjer objasnićemo vam na Chrome-u, budući da se Google pregledač najviše koristi na svijetu.

Pokrenite Google Chrome i pritisnite Ctrl + Shift + N u sistemu Windows i Cmd + Shift + N u macOS-u da biste pokrenuli novi prozor Chrome-a u anonimnom načinu rada.

Opcija ima crnu pozadinu s nekim opštim smjernicama.

Takođe, možete da kliknete desnom tipkom miša na ikonu aplikacije Chrome na programskoj traci i odaberete opciju “Novi anonimni prozor” kako biste direktno otvorili način privatnog pregledavanja.

Ako koristite drugi pregledač, možete se osloniti na iste elemente za pokretanje privatnog prozora:

Relevantna opcija menija (obično navedena u meniju “Datoteka”)
Određena prečica na tastaturi (obično se prikazuje pored stavke menija)
Taskbar/Dock ikona pregledača
Privatno pregledavanje također je opcija u većini modernih mobilnih preglednika.

 

Kada koristiti Inkognito ili anonimni način rada?

 

Inkognito način rada ili privatno pregledavanje korisno je ako ne želite da drugi u kući, kancelariji, školi znaju šta namjeravate.

Ručno brisanje istorije pregledavanja je naporan posao, a ljudi često zaborave to učiniti što dovodi do neugodnih scenarija i rasprava.

Inkognito način rada također je koristan kada se želite prijaviti na istu uslugu koristeći dva odvojena profila, na primjer, Gmail ili online igru. Drugi način za to je korišćenje dvije različite aplikacije za pregledavanje poput Chrome-a i Edge-a.

Anonimni način rada koristi se za rješavanje problema specifičnih za pregledač kao što su sukobi proširenja, bagovi itd.

Anonimni način rada se preporučuje kada koristite javne uređaje ili računare koji pripadaju nekom drugom. Na ovaj način, zatvaranje privatne sesije će ukloniti sve tragove bez daljnjih koraka s vaše strane.

Način privatnog pregledavanja daje čistu listu svaki put kada ga pokrenete, iako s gore navedenim upozorenjima.

(PC Chip)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.