Iako Windows 12 Lite neće zamijeniti Windows 10 operativni sistem, on je podigao dovoljno prašine, ali i postavio pitanje može li Linux uskoro postati prava alternativa Windowsima

 

Svaka nova nadogradnja za Windowse 10, umjesto da donese fluidniji rad, nekakva poboljšanja i ispravljanje prošlih grešaka, donosi nove greške i probleme. Sve ovo stvara frustraciju i ljutnju kod sve većeg broja korisnika. Ima li rješenja za ovo? Navodno ima. Rješenje se zove Windows 12 Lite.
 

Windows 12 Lite nadogradnje manje i po opsegu i po učestalosti

 

Windows 12 Lite, iako se zove Windows, nije operativni sistem kojeg je službeno u korišćenje pustio Microsoft. On je ustvari poboljšana verzija Linuxovog Lite 4.8 LTS distroa. Osmišljen na način da izgleda kao Windows 10. Nedavno je Windows 12 Lite osvanuo na internetu nakon što je primijećen na lokalnoj prodaji računarske opreme kod jednog od manje poznatih prodavača.

Prema dokumentaciji, Windows 12 Lite je operativni sistem čije nadogradnje funkcionišu. Nadogradnje su manje i po opsegu i po učestalosti pojavljivanja (čime se želi aludirati na Microsoft i njihova česta izbacivanja nadogradnji koje su sve samo ne nadogradnje). Osim toga, ovaj operativni sistem navodno dolazi bez virusa. Može se podizati brže od Windowsa 10 i za oko tri puta je brži u radu od Windowsa 10.
 

Postaje li Linux najzad prava alternativa za Windows?

 

Iako Windows 12 Lite neće zamijeniti Windows 10 operativni sistem, on je podigao dovoljno prašine, ali i postavio neka pitanja o tome može li Linux uskoro postati prava alternativa Windowsima. Budimo iskreni; Windows, iako je i dalje najraširenija računarska platforma, nije ono što je nekada bio.

Izgleda kao da je Microsoft svoje ”zlatno doba” doživio upravo sa Windowsom 7. Odluke o promjeni koje su uslijedile s Windowsom 8 i dalje se nastavile s Windowsom 10 na kraju dovele do ovoga što imamo danas.

Da li bi Linux mogao biti alternativa Windowsu? Zavisi o tome za što korisnik želi koristiti operativni sistem. Ono što je sigurno da Windows i dalje uživa puno veću i širu hardversko-softversku podršku u odnosu na Linux (bez obzira na to što su se stvari počele u posljednjih godina da mijenjaju u Linuxovu korist).

Ali ono što je isto tako sigurno da je Windows 10 u problemima (sjetimo se samo posljednje dvije velike nadogradnje). Linux može postati alternativa Windowsima. Vjeruje se da će podrška Linuxu i dalje napredovati ako Microsoft ubrzo ne počne da rješava svoje stare i nove probleme s Windowsom 10.

(PC chip)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.