Vozači ne bi trebali ignorisati situaciju ako je povećana potrošnja goriva tokom vožnje, jer to obično znači kvar na nekom dijelu automobila.

Skoro svaki vozač obraća pažnju na prosječnu potrošnju goriva automobila. Drastično poskupljenje goriva natjeralo je one koji nisu pridavali veliki značaj ekonomičnijoj vožnji.

Ako ne želimo da potrošimo bogatstvo posjećujući benzinsku pumpu, smanjenje potrošnje do ½ litra na 100 km postaje veoma dragocjeno.

Problematičnija je situacija u kojoj čak i pri sporoj vožnji naš automobil počinje da troši više nego ranije. Treba znati da povećanje prosječne potrošnje nikada ne dolazi niotkuda – najčešći uzrok je kvar nekih dijelova.

carVertical banner - sponsored

Identifikovanje i rješavanje problema je često lakše nego što se čini i može spasiti vaš novčanik od prekomjerne potrošnje.

Evo koji su česti problemi koji uzrokuju povećanu potrošnju goriva u automobilu:

 1.  Začepljen filter za vazduh

  Jedna od najjeftinijih grešaka koja uzrokuje povećanu potrošnju goriva za rješavanje je začepljen vazdušni filter. Prljavi filter ograničava protok vazduha u motor, zbog čega motor gubi snagu i vozač jače pritiska gas. U zavisnosti od modela automobila, novi filter za vazduh nije pretjerano skup i trebalo bi ga redovno mijenjati barem jednom godišnje.

 2. Senzor temperature motora

  Relativno jeftin kvar za popravku je i kratak spoj senzora temperature motora. Problem nastaje kada, kao rezultat oštećenja, senzor daje kontroleru prenisku temperaturu i motor počne da radi sa previše bogatom smješom. Neispravnost ovog elementa se otkriva po većim brzinama motora u praznom hodu, izmijenjenom mirisu izduvnih gasova ili čađi svećica. Neupadljiv kvar može zbog kojeg potrošnja goriva može biti povećana i do 3 l / 100 km.

 3. Zaglavljene vođice kočione čeljusti

  Zaglavljene vođice kočione čeljusti takođe će negativno uticati na potrošnju goriva. Konstantno prianjanje ploča na kočioni disk rezultira primijetnim otporom kotrljanja. Simptomi su i zagrijavanje felni tokom vožnje, što vozač može osjetiti po prepoznatljivom mirisu koji dolazi sa mjesta zaglavljivanja. Da biste saznali izvor problema, potrebno je da podignete automobil do dizalice i okrenete svaki točak posebno.

 4. Kontaminacija usisnog razvodnika

  Kontaminacija (zagađenje) usisne grane najčešće pogađa savremene turbodizelete. Masne naslage na zidovima ovog elementa ograničavaju dovod vazduha do motora, što rezultira većom potrošnjom goriva. Kvar se najčešće manifestuje dimom iz izduvne cijevi i primijetnim padom snage, kao i paljenjem lampe motora. Na sreću, trošak popravke ne bi trebalo da prelazi nekoliko stotina maraka.

 5. TNG mlaznice

  Takođe ćemo platiti nekoliko stotina za popravku polovnih TNG mlaznica. Razlog za njihovu kontaminaciju najčešće leži u česticama prljavštine koje ulaze, a koje ometaju doziranje goriva. Prepoznaćemo kvar, na primjer, po mirisu „gasa“ u izduvnim gasovima koji izlaze iz automobila.

 6. Oštećen kontroler motora

  Nešto skuplji problem je oštećeni kontroler motora, koji se najčešće javlja kao posljedica labavljenja zaptivke kućišta i pojave naslaga na unutrašnjim spojevima. Ovaj kvar se može prepoznati kada motor automobila počne da radi neravnomjerno, gubi snagu i održava velike brzine. Kompjuterska dijagnostika motora je potrebna da bi se provjerila greška. Procjena boje svećica takođe može pomoći.

 7. Oštećenje senzora lambda sonde

  Česta greška koja se manifestuje povećanom potrošnjom je oštećenje senzora, takozvane lambda sonde. Ovaj senzor je odgovoran za prenos informacija o sastavu izduvnih gasova (proizvoda sagorijevanja) do regulatora. Kada ne radi ispravno, sistem može isporučiti više goriva nego što je stvarno potrebno. Simptomi kvara uključuju smanjenje snage motora i promjenu boje svjećica, kao i izgled (paljenje) indikatora provjere motora.

 8. Začepljen katalizator

  Ponekad razlog veće potrošnje goriva leži u kvaru katalizatora. Začepljen katalizator ograničava protok izduvnih gasova, zbog čega motor gubi dinamiku i vozač mnogo jače pritiska pedalu gasa. Cijena novog katalizatora zavisi od modela automobila, ali u svakom slučaju nije jeftina.

 9. Neispravan kompresor klima uređaja

  Neispravan kompresor klima uređaja takođe može doprineti povećanju potrošnje goriva. Neispravan kompresor klima uređaja može biti prilično skup za popravku. Ako automobil nije dobro i redovno održavan, nije teško pronaći takav kvar. Povećana potrošnja goriva je onda rezultat otpora koji se stvara u kompresoru. Jedan od glavnih simptoma je, naravno, nefunkcionisanje klima uređaja, ali i otpor okretanju remenice (provjerava se tek nakon skidanja pomoćnog kaiša). Takav kvar može pogoditi vozača u džepu. Novi kompresor klima uređaja obično može biti skup, pa je ponekad vrijedno razmisliti o njegovoj regeneraciji.

  10. Istrošeni vrhovi common-rail mlaznica

  Istrošeni vrhovi common-rail mlaznica takođe mogu biti odgovorni za značajno povećanje potrošnje goriva kod dizel motoa. Simptomi kvara su obično crni dim iz izduvnih gasova i lako pregrijavanje motora. Cijena njihove zamjene nije mala. Istrošeni vrhovi mlaznica ispuštaju previše goriva, što dovodi do povećane potrošnje i crnog dima iz izduvne cijevi.

(b92)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.