Smanjuje proviziju sa 30 na 20 posto

Amazon je krenuo stopama Applea i Googlea u smanjenju naknada za prodavnice aplikacija za manje programere. Div e-trgovine najavio je da smanjuje proviziju koju uzima od programera koji zarađuju manje od milion dolara godišnje. Počevši od četvrtog kvartala ove godine, smanjiće svoju proviziju sa 30 na 20 posto kao dio svog novog Amazon Appstore Small Business Accelerator programa. Pored toga, kompanija kvalifikovanim programerima daje promotivne kredite AWS u iznosu ekvivalentnom 10 posto njihovog prihoda.

Apple je u decembru predstavio novu politiku koja snižava stopu provizije sa 30 na 20 posto i za manje programere koji zarađuju manje od milion dolara godišnje. Tehnički gigant napravio je pomak nakon što se sve više i više kompanija izjasnilo da ne moraju plaćati proviziju od 30 posto, a Epic Games je vodio naplatu. Dovelo je do suđenja Epic vs. Apple, u kojem je sudija pitao Tima Cooka o istraživanju u kojem je 39 posto njegovih programera reklo da je nezadovoljno distribucijom kompanije.

U međuvremenu, Google je još u martu najavio da snižava stopu provizije u Play Storeu sa 30 na 15 posto, počev od 1. jula. Budući da će se nova politika primjenjivati ​​na programere koji zarađuju manje od milion prihoda godišnje, Google je rekao da će 99 posto Android programera imati koristi od promjene.

Kao što AFTVnews primjećuje, Amazon će i dalje uzimati više od Applea i Googlea. Međutim, programeri bi mogli proći bolje s ovom kompanijom ako već troše više od 10 posto svog prihoda na AWS naknade.

(Endgadget)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.