Amazon će nadoknaditi preko 700 radnika migranata sa 1,9 miliona dolara kako bi riješio optužbe za kršenje ljudskih prava povezanih s izrabljivačkim ugovorima o radu u dva skladišta u Saudijskoj Arabiji, navodi CNBC. Kompanija je priznala probleme u postu na blogu, otkrivajući da je stručnjak za radna prava treće strane angažovan da istraži uslove u skladištu. Nalazi su uključivali kršenje standarda Amazonovog lanca nabavke, uključujući uslove života ispod standarda, neregularnosti ugovora i plata, te kašnjenja u rješavanju pritužbi radnika.

Prošlog oktobra, Amnesty International je ukazao na višestruke slučajeve navodnih kršenja ljudskih prava od strane ugovornih radnika u Amazonovim objektima u regionu. U izvještaju se ukazuje na veliku vjerovatnoću da su ovi radnici žrtve trgovine ljudima, optužujući Amazon za svijest, ali nedovoljnu akciju da spriječi takve zloupotrebe.

Paralelne istrage Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara i Arapskih reportera za istraživačko novinarstvo pružile su detaljne izvještaje o teškim uslovima sa kojima se suočavaju radnici, uključujući naknade za ilegalno zapošljavanje do 2.040 dolara i loše uslove života. Mnogi radnici, pretežno iz Nepala, bili su primorani da uzimaju visoke kamate da bi pokrili ove naknade.

Amazon je odgovorio na optužbe tvrdeći da je riješio najozbiljnije probleme u dva saudijska skladišta, uključujući nadogradnju stambenih jedinica. Kompanija je naglasila svoju posvećenost osiguravanju sigurnih i zdravih radnih uvjeta, uključujući odgovornu praksu zapošljavanja.

Uprkos naizgled značajnoj nagodbi od 1,9 miliona dolara, to znači otprilike 2700 dolara po zaposlenom koji je pogođen. Kolosalni prihod Amazona u 2023. od 576 milijardi dolara, u prosjeku preko 1,5 milijardi dolara dnevno, naglašava veličinu finansijske moći kompanije.

Amazon ima spornu radnu istoriju, redovno se suočava sa optužbama za kršenje zakona o radu, posebno u svojim skladištima proizvoda. Antisindikalni stav kompanije je očigledan u njenim naporima da osujeti sindikalizaciju radnika, uz tekuće federalne istrage o sigurnosnim praksama i kaznama za izlaganje radnika skladišta nepotrebnim rizicima.

U nedavnom razvoju događaja, Amazon je, zajedno sa SpaceX-om i Trader Joe’som, podnio pravni dokument kojim se osporava ustavnost Nacionalnog odbora za radne odnose (NLRB), nezavisnog saveznog entiteta koji primjenjuje američki zakon o radu od 1935. Usprkos izazovima i kontroverzama, Amazon ostaje nepokolebljiv u svom pristupu pravima radnika.

(Engadget)