Amazon prijavio više od 1.000 plaćenih grupa za lažne kritike

 

Amazon je tužio administratore više od 10.000 Facebook grupa kako bi zaustavio lažne kritike, odnosno, zbog pokušaja koordinacije lažnih recenzija u zamjenu za besplatne proizvode ili novac.

Kreatori grupa pokušali su da regrutuju ljude u SAD-u, Velikoj Britaniji, četiri evropske zemlje i Japanu.

Pravni postupak dolazi nakon otprilike dvije godine od otkrivanja lažnih Facebook grupa. Amazon je rekao da će koristiti informacije dobijene tokom procesa otkrivanja kako bi identifikovao počinioce i izvukao lažne kritike koje potiču iz ovih zajednica.

Kompanija je tužila lažne prodavce recenzija od 2015. godine i pojačala je svoje napore posljednjih godina. Gigant za onlajn kupovinu prijavio je preko 1.000 plaćenih grupa za recenzije na društvenim mrežama u prvom kvartalu 2021. godine, što je tri puta više nego godinu dana ranije.

Međutim, kompanija je tvrdila da izvještaji i tužbe nisu dovoljni da zaustave lažne kritike. Druga stvar je da li Amazon može značajno da ih odvrati.

Amazon vodi bitku koju bi moglo biti teško dobiti pod idealnim okolnostima, i nije jasno da li je postojeća strategija kompanije efikasna.

(Engadget)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.