Problem s prekidom USB veze može nasumično da onemogući tastaturu, miš ili eksterni drajv povezan na matičnu ploču B550 ili X570

 

AMD-ovi kupci izvještavaju već mjesecima da postoji problem s prekidom USB veze. Iz nepoznatog razloga, matične ploče B550 i X570 mogu naglo prekinuti pristup USB priključcima. Tako će miš, tastatura ili eksterni drajv povezan na računar iznenada prestati da funkcionišu.

Iz AMD-a govore da istražuju problem. Obratiće se pogođenim korisnicima nadajući se da će dati pravi odgovor na problem s USB prekidom veze.

„Analizirali smo glavni uzrok i u ovom trenutku bismo željeli da zatražino pomoć zajednice s malim izborom dodatnih hardverskih konfiguracija“, rekla je kompanija u objavi na Reddit-u od petka.

AMD opisuje greške koje utiču na „mali broj korisnika“. Ipak, postovi na forumu o problemima USB prekida mogu se pronaći sa stotinama komentara.

Problemi nastaju jer ljudi kupuju nedavno lansirane AMD-ove procesore Ryzen 5000 serije, koji mogu raditi na matičnim pločama B550 i X570.

„Dobio sam (Ryzen) 5900X prilično rano nakon izlaska i koristim ga na matičnoj ploči Asus B550-E. USB 2.0 portovi na zadnjoj strani matične ploče ne rade, kao ni USB 2.0 portovi dostupni putem dva interna USB 2.0 zaglavlja matične ploče “, napisao je jedan pogođeni korisnik na Redditu, koji je kasnije vratio svoj AMD procesor i matičnu ploču. „Već mjesec dana pokušavam s raznim“ popravcima „i ništa ne funkcioniše.“

„Čovječe, problema je čak i više nego što sam imao dobrih iskustava, od uređaja koji ne rade do rada samo nakon hladnog pokretanja“, napisao je još jedan frustrirani korisnik na Redditu prošlog mjeseca.

Pogođeni korisnici pretpostavljaju da se greške USB odvajanja vrte oko PCIe 4 interfejsa na matičnim pločama. AMD obećava ažuriranje kada bude imao više detalja.

(PC Mag)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.