Kao što je navodno povećana potrošnja energije CPU-a

 

AMD je imao problema sa svojim drajverima za Ryzen čipset nedavno i kompanija je objavila zakrpu za ove probleme. Međutim, loša vijest je da zakrpa navodno uzrokuje nove probleme (barem za neke korisnike).

Puna priča je da je AMD sredinom marta objavio nove čipset drajvere za Ryzen sisteme (serije A320 do matičnih ploča X570, te Threadripper X399 i TRX40). Međutim, neki su korisnici opisali probleme na Redditu pri čemu bi se instalacija zaglavila na 0% na progres baru.

Ukoliko se, barem u nekim slučajevima, novi drajver naizgled uspješno instalira u pozadini – ali možda ne u potpunosti, prema izvještajima (najčešće spominjana tema je da PC na kraju instalacije izbaci poruku kako bi trebalo restartovati sistem da bi završio AMD GPIO instalaciju).

Ovaj bug se javio samo kod nekih korisnika, ali s obzirom da je da Reditu dosta polemike o ovome očito je da je ovo zabrinjavajuće pitanje. Čak i ako se drajver na kraju ipak naizgled instalira, ljudi su očito bili zabrinuti da ga možda nekako nije u potpunosti instalirao.

Prije nešto više od jedne sedmice dana, AMD je izbacio novu verziju drajvera za čipset (v2.04.04.111), koja u napomeni verzije navodi da popravlja instalacijski program koji se zaglavi za vrijeme instalacije, a takođe i kada se instalater prekine sa greškom ‘Error 1720’ .

Međutim, čini se da, kako je Tom’s Hardware primjetio, iako je to rešilo problem, članovi foruma ComputerBase izvijestili su da ažuriranje stvara nove probleme.

 

Problemi sa napajanjem?

 

Izvještaji sugerišu da drajver GPIO (opšte namjenski I/O kontroler) nije uvijek ažuriran na najnoviju verziju te da neki Ryzen vlasnici doživljavaju pogrešne radne napone i povećanu potrošnju energije procesora – što je definitivno zabrinjavajuće. Navodno su takođe prouzrokovani i nekakvi problemi sa Ryzen Master-om.

AMD istražuje problem nakon ComputerBase izvještaja kompaniji i zatražio je od pogođenih korisnika da pošalju log fajlove koje će biti analizirani anonimno kako bi pomogli u naporima da se uradi nova zakrpa (ovaj put nadamo se bez nus pojava).

U međuvremenu, posebno ako vaš Ryzen PC trenutno radi dobro, možda ćete poželjeti da odložite ažuriranje drajvera za čipset dok ne budemo vidjeli rezultate AMD-ove istrage i da li se mogu preostali gremlini ispeglati.

Zakrpe koje same stvaraju dodatne probleme nisu ništa novo za tehnološke kompanije, a čini se da to postaje navika kod Microsofta i Windowsa 10, iako je i Apple nedavno ušao u akciju s macOS-om.

(Techradar)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.