Red Dragon Radeon RX 5500 XT Klasična mejnstrim kartica koja omogućuje solidne performanse na 1080p uz korišćenje energetski vrlo djelotvornog grafičkog procesora 5500 XT. Dolazi s 8 GB video memorije, što je svakako pozitivno, međutim omjer cijene i performansi nije baš najbolji.

 

PowerColorova serija Red Dragon zapravo je idealan par za mejnstrim grafičke procesore poput Radeon-a RX 5500 XT. Nema ovdje nikakva blještavila, osobito atraktivna pakiranja niti nekakvih drugih iznenađenja. Riječ je o klasičnoj mejnstrim kartici s uobičajenim kompaktnijim dizajnom koji uključuje hladnjak s dva ventilatora.

 

5500 XT dolazi opremljen s 8 GB video memorije

 

Ova je kartica namijenjena mejnstrim tržištu i na taj način je dizajnirana. Kao nekakav zgodan detalj jedino se provlači Red Dragon logo na jednom od ventilatora koji malo razbija monotoniju. Pozdravljamo korišćenje stražnjeg poklopca, koji ipak poboljšava robusnost kartice, a i vizualno djeluje mnogo atraktivnije.

Ovaj model 5500 XT dolazi opremljen s 8 GB video memorije, što bi zapravo trebao biti glavni prodajni adut ove kartice.

PowerColor je minimalno tvornički podigao tzv. game clock grafičkog procesora za 20 MHz u odnosu na referentne vrijednosti, ali to je gotovo zanemarivo.Jedna od zanimljivosti ove kartice svakako su dostupni video izlazi.

Naime, PowerColor je mislio i na korisnike s nešto starijim monitorima, pa ova kartica posjeduje već davno zaboravljeni DVI-D priključak. Što se tiče dodatnog napajanja, kartica posjeduje jedan 8-pinski priključak, što je više nego adekvatno s obzirom na nominalni TDP od 130 W. Hladnjak je prilično jednostavno dizajniran uz dva ventilatora većeg promjera.

Obzirom na to da 5500 XT nije nešto energetski zahtjevan grafički procesor, pokazalo se da ovako dizajnirani hladnjak bez problema održava temperaturu grafičkog procesora u prihvatljivim granicama, uz malu razinu buke. Ventilatori se u pravilu nikada ne vrte preko 1300 okretanja, a pritom smo zabilježili maksimalnu temperaturu grafičkog procesora od oko 60 °C prilikom dugotrajnog punog opterećenja.

Grafički procesor u pravilu troši između 100-108 W, što nije mnogo. Boost taktovi se pritom u pravilu kreću oko 1800 MHz, što je prilično respektabilno za ovakvu mejnstrim karticu.

Performanse koje nam nudi „zmajski“ 5500 XT su, ako ćemo iskreno, vrlo solidne. Ključna prednost ove kartice trebala bi biti količina video memorije. Ili joj je to glavni nedostatak?

Naime, obzirom na korišćenje 8 GB video memorije, cijena je osjetno viša od 1650 Super kartica ili 4 GB varijanti 5500 XT.

Veća količina video memorije u pravilu vam omogućuje da u većini igara kvalitetu tekstura postavite na ultra i uživate u kvaliteti slike.

Međutim, ovu je karticu doista teško preporučiti s obzirom na to da za stotinu maraka više možete kupiti daleko brže kartice.

Napomenimo takođe da je overclocking potencijal poprilično limitiran ograničenjima po pitanju dostupne potrošnje.

Memoriju možete overclockovati do 1860 MHz, dok grafički procesor u boost clocku možete postaviti na 2000 Mhz uz podizanje power limita za 20%. Porast performansi i nije toliko izražen, ali čovjeka veseli!

Red Dragon 5500 XT je klasični primjer kartice kojoj ništa ne fali, ali po cijeni nije baš nešto konkurentna. Performanse su solidne, ne troši puno energije, kompaktna je i relativno tiha u radu. Ostaje jedino nada da će s vremenom cijene 5500 XT kartica malo pasti.

(Vidilab)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.