FPS na AMD  Radeon RX 5500 karticama bi se mogao ubrazati sa softverske strane?

 

Znamo da AMD planira veliko ažuriranje drajvera za svoje Radeon proizvode u decembru – glasine su čak naznačile da bi službena podrška Ray Tracing mogla biti dio toga, ali bez obzira na to je li to istina ili ne, možda će se pojaviti i nova karakteristika koja će ozbiljno pametno zvučati. UP frame rate. A ovo bi moglo biti posebno korisno za manje moćne grafičke kartice – jer AMD sprema pokretanje novih proračunskih modela. Riječ je o AMD Radeon Boost tehnologiji.

AMD Radeon Boost je spomenuta u grafikonima koji izgledaju poput marketinških materijala koji su procurili na mreži (objavljeni na Redditu i Twitteru, kako ih je uočio Videocardz). Prema marketingu, ova karakteristika će „turbo-napumpati vašu igru“. Tako da, s obzirom na to i njeno ime, to je očito neka vrsta povećanja performansi.

Druga slika koja predstavlja Radeon Software Adrenalin 2020 Edition, navodeći da je novi paket dostupan za preuzimanje ‘danas’. To ukazuje da je sve ovo dio spomenutog velikog decembarskog lansiranja drajvera koji će doći kasnije ovog mjeseca.

 

Pa šta je tačno AMD Radeon Boost?

 

Očito ne možemo sa sigurnošću reći na osnovu malo podataka koji su procurili u javnost, ali oni ukazuju na nešto više od postojanja načina bustanja.

AMD je 2016. godine kupio tvrtku pod nazivom HiAlgo, koja je razvila dvije glavne tehnologije – HiAlgo Chill i HiAlgo Boost. A AMD-ov Radeon Chill predstavljen je krajem 2016. Tako da je fer pretpostavka da bi Radeon Boost mogao biti drugi dio HiAlgoove tehnologije koja je konačno urodila plodom za AMD.

 

Adaptivna rezolucija

 

Ako je ovo slučaj, HiAlgo Boost u osnovi je proces koji uključuje dinamičko prilagođavanje rezolucije igre u pokretu, inače poznatu kao adaptivna rezolucija.

U detalje, sam HiAlgo objašnjava: „Pojačanje presreće i u pokretu modifikuje komande poslane iz igre na grafičku karticu, optimiziujući performanse frejm po frejm. Kad ste u akciji i kamera se kreće, Boost smanjuje rezoluciju kako bi pojačao FPS. Kad se kamera zaustavi, rezolucija se vraća u potpunosti. To pruža optimalnu reaktivnost i glatkoću igre, čak i uz slabu grafičku karticu. “

Ukratko, kad ste statični i na primer gledate poprilično ležeran prizor, prisutna je puna rezolucija i detalji. Ali kada se krećete, ili kada ste u jeku akcije – vjerovatno nećete primijetiti bilo kakve sitnije detalje. Rezolucija se spušta kako bi brzina kadra bila što glađa.

Naravno, ne znamo sigurno da je AMD-ova nova karakteristika HiAlgo Boost, na bilo koji način – ili koliko je možda promijenjeno kroz liniju od akvizicije HiAlgo prije nekoliko godina. Međutim, to se svakako čini kao jako dobro smišljeno. Bez obzira na slučaj, sigurno je da AMD sa svojim dolazećim grafičkim drajverima dovodi do poboljšanja brzine FPS.

Ako se zaista pokaže da je to slučaj, mnogo će zavisiti od implementacije i hoće li se žrtva u kvaliteti slike koja se koristi za ubrzanje FPS uopšte primijetiti.

 

AMD Radeon Boost namijenjen za budžetske GPU

 

Ovo je vjerovatno dizajnirano prvenstveno za budžetske grafičke kartice, kako bi im se omogućilo da se bolje nose sa zahtjevnijim igrama. Jer izgledi da žrtvuju bilo kakav vizualni kvalitet uopšte ne privlači toliko vrsta entuzijasta koji kupuju više – high-end kartice. Zapravo, već postoje izražene zabrinutosti o tome kako HiAlgo Boost  prepoznaje kada se kamera prestaje kretati. Može li biti problema u tom procesu.

Kao i uvijek u ovakvim situacijama, bilo koji gremlin u ovom djelu može biti primijetitan onima s oštrijim očima, a drugima da uopšte ne predstavlja problem. Drugim riječima, to će biti prilično subjektivna stvar i može zavisiti od toga koliko ste osjetljivi na ove vrste vizualnih detalja (baš kao i kod televizora – neki ljudi primjećuju efekat ‘sapunice’ i misle da je to užasno, dok drugi to uopšte ne registruju).

U svakom slučaju, znamo da AMD trenutno napreduje sa svojim budžetskim Navi ponudama. Lansiranjima RX 5500 i 5500 XT je neminovno. Tako da istovremeno donosi i Radeon Boost kako bi ove ponude prilagođene novčaniku bile bolje i konkurentnije se takmičile protiv Nvidijine GTX 16 serije. Što takođe ima smisla.

(Techradar)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.