Facebook je upravo proširio listu uređaja koje WhatsApp prestaje da podržava, a među njima su stariji Androidi, iPhonei i – svi smartfoni sa operativnim sistemom Windows

 

WhatsApp ove godine proširuje listu ‘uređaja za otpis’, a na njoj su se na čuđenje mnogih pronašli i svi smartfoni koji koriste Windows-e i koje Facebookova aplikacija prestaje da podržava poslije 31. decembra ove godine.

WhatsApp je još 2016. službeno objavio listu mobilnih uređaja koje će jednoga dana prestati da podržava. Sedam godina nakon objave kompanija je svoj potez opravdala koncentrisanjem na uređaje koji koriste operativne sisteme koje koristi velika većina ljudi.

Oko 70 posto smartfona koji su bili u prodaji 2016. koristilo je operativne sisteme iz BlackBerryja i Nokije.

S druge strane – operativni sistemi koje danas koristimo i koji dolaze iz radionce Googlea, Applea i Microsofta koji čine 99.5 posto današnjeg tržišta u to su vrijeme bili na manje od 25 posto mobilnih uređaja’ piše u službenom blogu.

Ovi telefoni neće imati podršku WhatsAppa:

• Nokia Symbian S60 izašli poslije 30. avgusta 2017.
• BlackBerry OS i BlackBerry 10 poslije 31. decembra 2017.
• Nokia S40 poslije 31. decembra 2018.
• Svi operativni sistemii koji rade na Windows OS-u nakon 31. decembra 2019.
• Svi Androidi s verzijom ranijom od 2.3.7 poslije 1. februara 2020.
• iPhonei koji koriste ranije verzije od iOS-a 7 poslije 1. februara 2020.

Treba li da paničite?

 

To što WhatsApp do kraja godine prestaje da podržava Windows telefone ne znači da spomenuti smartfoni neće više moći da koriste WhatsApp, već da će dio njih u nekom trenutku vjerojatno ostati bez ključnih karakteristika koje su predviđene za naprednije i novije uređaje.

(Tportal)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.