Stručnjaci za nacionalnu bezbjednost upozorili su na način na koji TikTok prikuplja i upravlja korisničkim podacima, pa su u američkoj mornarici zabranili svojim radnicima korišćenje kineske aplikacije

 

Američka mornarica zabranila je svojim radnicima korišćenje popularne kineske aplikcije TikTok na službenim uređajima.

U službenom obavještenju navodi se da je TikTok „prijetnja kibernetičkoj bezbjednosti“ pa će svakome ko na svom uređaju ima instalisanu tu aplikaciju biti uskraćen pristup mornaričkoj internoj mreži.

Pročitajte još: Hakeri ukrali podatke od 267 miliona korisnika Facebook-a, budite oprezni na sumnjive SMS poruke!

Ovo nije prvi put da američka vojska povlači poteze protiv TikToka. Još u novembru naredili su bezbjednosnu procjenu aplikacije nakon što je američki senator Chuck Schumer izrazio zabrinutost sve širom upotrebom aplikacije među vojnim licima.

Stručnjaci za nacionalnu bezbjednost upozorili su na način na koji TikTok prikuplja i upravlja korisničkim podacima, uključujući korisnički sadržaj i komunikaciju, IP adrese, podatke o lokaciji, metapodatke i ostale lične informacije, istakao je senator Schumer.

Tada američka vojska nije u potpunosti zabranila korišćenje TikToka već je od svojih djelatnika zatražila da ne objavljuju objave u kojima pozivaju na priključivanje vojsci, dok su u uniformi ili obavljaju službene dužnosti.

Ali, nakon mornaričke zabrane, ne bi iznenadilo da isto naprave i drugi rodovi vojske ili možda američke oružane snage u potpunosti.

(Reuters)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.